Egészség

Ökotakarítás

Az új, zöld szemlélet alapja nem a forradalmat ígérő elvek követése, hanem a visszatérés a régihez. Ahhoz a vegyszermentes, természetes világhoz, ami két generációval ezelőtt még teljesen magától értetődő volt.

A háztartásban előforduló természetes anyagok között jó néhány kiváló takarítószert találunk. Segítségükkel hatékonyan eltávolíthatók a bacilusok, a foltok, a piszok nyomai, a penész és egyéb szennyeződések. Használati utasításunkkal biztonságosan alkalmazhatod őket.

ÖkotakarításMire jó a citrom?
Leve kiváló zsíroldó hatású, és nemcsak a foltokat távolítja el, hanem természetes illatosító és vízkőoldó is.

A konyhában Töröld végig félbevágott citrommal a még langyos sütő falait. Zsírtalanít és illatosít. Két fél citrom még a szemetesvödröt is illatosan tartja, míg a kézben eldörzsölt citromlé a haltisztítás után azonnal elveszi a kellemetlen szagot. Az edények tisztításához használj citromlevet! Adj egy evőkanállal a mosogatógép tisztítószeréhez, így még hatékonyabb lesz a mosogatás. Ha citromlével dörzsölöd át az erősen szennyezett edényeket, remekül eltünteti a műanyag edényeken maradt foltokat.
 
A fürdőszobában Önts félcsészényi citromlét a mosógépbe az öblítési szakaszban, így még élénkebb lesz a fehér ruhák ragyogása. A szaniterek és a csapok lerakódásainak eltávolításához facsarj ki egy félbevágott citromot. Ez könnyedén eltávolítja a lefolyók környékén lerakódott zsíros foltokat és vízkövet is. A rozsda és a csapok körül felhalmozódott szennyeződés eltávolításához keverj össze egy kanál citromlevet egy kanál sóval, és egy régi fogkefe segítségével óvatosan sikáld tisztára a felületet.

Tudtad, hogy…

…a citromlé sóval keverve kiváló tisztítópaszta, enyhén súroló hatással?

Mire jó az illóolaj?
A teafa-, a citrusfélék, a kakukkfű-, a zsálya-, az eukaliptusz- és grépfrútmagolajok fertőtlenítenek, és fokozzák a természetes tisztítószerek hatékonyságát.

A mellékhelyiségben Az agresszív tisztítószerek helyett tíz csepp teafaeszenciából és 100 milliliter vízből készült oldattal fertőtleníts! Spricceld a csészébe, és hagyd hatni a következő öblítésig.

A szobákban A kellemetlen szagok ellen tölts 1,5 deci vizet szórófejes flakonba, majd adj hozzá citrusfélékből, például cédrusból, citromból vagy narancsvirágból készült eszenciaolajat. Néhány felfelé irányzott szórás, és máris kellemesebb az illat.

A fürdőszobában
Húsz-harminc csepp eukaliptuszeszencia 3 deci vízzel és 6 deci fehér ecettel sokoldalú, gazdaságos és nem mérgező tisztítószert alkot, amellyel nemcsak csempével borított felületeket, hanem műanyagból készült tárgyakat is tisztíthatsz.

ÖkotakarításMire jó a szódabikarbóna?
Fehérít, ezért megtalálható egyes fogkrémekben is (de vigyázat, nagy mennyiségben roncsolja a fogakat!). Nagyon hasznos a gépolaj ellen is.

Mosogatásná Kiválóan tisztítja az acél- vagy porcelánmosogatókat, nem karcol, és eltávolítja a foltokat és a vízkövet. Egy kanál szódabikarbónát keverj össze négy kanál vízzel, majd szivaccsal súrold le a szennyezett felületet. Hatékonyan szagtalanítja a hűtőszekrényt is. A csészék szélén és alján található tea- és kávéfoltok eltávolításához töltsd meg a csészéket két rész vízzel és egy rész szódabikarbónával. Hagyd így egy éjszakán keresztül, majd szivaccsal dörzsöld át, öblítsd el, és már készen is vagy. Remekül eltávolítja a zsírokat és egyéb lerakódásokat bármely konyhai eszközről, például a konzervnyitóról. Egy tányérba tegyél két kanál szódabikarbónát, adj hozzá egy kiskanál vizet, majd fogkefével dörzsöld a pasztát a fémrészekre.

Garázspadló tisztítása A szódabikarbóna-por felszárítja az olajfoltokat. Szórd a tisztítandó felületekre, adj hozzá kevés vizet, hagyd így éjszakára, majd kefével távolítsd el.

Ha foltosak a falak Vékonyan kend fel a szódabikarbónát, majd tíz perc múlva nedves ruhával töröld le, s máris eltűntek a bútornyomok, tintafoltok. A módszer az áttetsző, színes, vizes alapú festékkel festett falak esetében hatékony.

Tudtad, hogy…
…a szódabikarbóna nemcsak a kellemetlen szagokat nyeli el, de fertőtlenít is?

ÖkotakarításMire jó a fogkrém?
Nemcsak a fogaidat, hanem az ezüstöt is tisztíthatod vele.

Újra csillogni fog
Csapok és krómozott tárgyak: Ujjaiddal kenj szét kevés fogkrémet a felszínen, majd puha ruhával fényesítsd!
Ezüsttárgyak: Kevés fogrémet nyomj egy puha ruhára, ezzel dörzsöld az ezüsttárgyakat, majd vízzel öblítsd le, így a fénytelen és oxidált részek visszanyerik fényüket. Csak arra figyelj, hogy ne fehérítő vagy fogkő-eltávolító krémet használj, mert felsérthetik a legkényesebb ezüsttárgyak felületét.
Zongorabillentyűk: Töröld át nedves pamutruhával, hogy fényesek legyenek a billentyűk.

Mire jó a szappan?
Kizárólag növényi eredetű zsírokat tartalmaz, szélsőséges vegyhatások nélkül. A lakásban sokféle tisztításhoz használhatod szokásos formájában vagy por változatban.

Újra csillogni fog
Ónedények:
Nagyon kényes anyag, amely hamar sötétedik. Langyos szappanos vízzel tisztítsd, ruhával fényesítsd!
Ékszerek: Langyos szappanos vízben mosd, és hagyd ebben a fürdőben, hogy leoldódjon a szennyeződés. Puha kefével is átkefélheted, de finoman, hogy ne karcold meg.
Kristály: Nagyon törékeny és könnyen karcolódik, óvatosan kell mosni, puha kefével, szappannal és vízzel, majd öblítsd le.

Takarításhoz  Átlátszó műanyag függöny, zuhanyozófülke: 6 deci langyos vízben oldj fel egy marék por alakú szappant és egy kanál szódát. Mindenképp használj kesztyűt! Rattan‑ és bambuszbútorok: Gyakran tisztítsd nedves ruhával! Néha kevés szappant is tehetsz a vízbe, de soha ne fürdesd meg a bútorokat, mert a rugalmas szálak meggyengülnek.

ÖkotakarításMire jó az ecet?
A fehér ecetben található ecetsav nemcsak a piszkot távolítja el, hanem gátolja a penész, a rozsda kialakulását és egyes baktériumok, mint például a szalmonella megtelepedését is.

Takarításnál
Padló: A fél rész meleg vízből és fél rész ecetből készült oldat minden felületre hatásos, kivéve a fát és a márványt, mert ezeken nyomot hagyhat.
Penészes falak: Ecettel tölts meg egy spraypalackot, majd fújd a penészes falfelületre. Harminc perc múlva tiszta nedves ruhával mosd le.
Üvegek, lámpák, szemüveglencsék: Fehér ecet, víz és néhány csepp folyékony szappan keverékéből kiváló tisztítószert készíthetsz, használj újságpapírt a tisztításhoz. Néhány csepp vízben feloldott ecet ragyogóvá teszi az üveg lámpaburákat és a szemüveglencséket is.
Vasaló: Az ecet képes eltávolítani az ásványi eredetű lerakódásokat a gőzölős vasalóból. Töltsd fel a vasaló tartályát víz és ecet egyenlő arányú keverékével, majd tartsd lenyomva a gőzölő gombját, hogy távozzon a vízkő. Ürítsd, majd öblítsd ki a tartályt!
Mosogatógép: Körülbelül minden húsz mosogatás után, a gép legeldugottabb részeinek fertőtlenítéséhez futtass le egy magas hőmérsékletű programot üresen úgy, hogy fél deci fehér ecetet öntesz a mosogatószer tartójába.
Tusoló: A zuhanyrózsát egy napig hagyd ecettel teli edényben, majd dörzsöld le
a vízkövet.

Mire jó az olaj?
A finom olaj táplálja és csillogóvá teszi a fát.

Tisztításhoz
Parketta: A nyers lenmagolaj kiválóan tisztítja a nem lakkozott fapadlókat. Puha ruhával dörzsöld át, várd meg, míg beszívja, majd új ruhával ismét vigyél fel kis olajat, amíg csillogni nem kezd a padló.
Öntöttvas tárgyak
: Mosd le, majd szárítsd meg, és olívaolajjal dörzsöld át, így gátolhatod rozsdásodásukat.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szilveszterig lefogyok?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top