Egészség

Új allergén a fogászatban: a titánium

A fogászati allergiás panaszok elkerülésére a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások szerint azonban ez az allergénmentesnek vélt anyag is problémát okozhat.

Szerteágazó panaszok

Az, hogy a fogászati allergiák előfordulása a mai napig jelentősen aluldiagnosztizált, meglátásom szerint két okra vezethető vissza – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. A betegség megállapítását egyrészt bonyolítja, hogy a fogászatban használt fémek által okozott allergiás tünetek rendszerint kései reakciók, a beavatkozást követően hetek, hónapok, vagy akár évek múlva is jelentkezhetnek. A másik ok, hogy a fémek által okozott allergiás tünetek olyan széles skálán mozognak, hogy a betegek gyakran maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat a korábban beültetett implantátum okozza. A beavatkozás helyén jelentkező panaszok kapcsán okkal feltételezhetjük, hogy a probléma kiváltó oka a szájüregben található allergén anyag lehet. Azonban a nikkelallergia-szindróma esetén például egy olyan összetett kórképpel találkozhatunk, mely a betegséget egyértelműen jellemző helyi bőrtünetek mellett fejfájást, gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhat.

A titánium sem nyújt megoldást mindenkinek

A fogászatban használt fémek közül az allergiás reakciók okozói döntően a nikkel, króm, kobalt, arany, és réz. Az aranyról már a 80-as években is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hipoallergénként ismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak.

Új allergén a fogászatban: a titánium

 

A titánium által leggyakrabban kiváltott I-es és IV-es típusú allergiás reakciók főbb tünetei: égő és bizsergő érzés, szájszárazsággal vagy anélkül, az ízlelés elvesztésével vagy más általános tünetekkel, úgy mint fejfájás, gyomorhurut, súlyvesztés, ízületi fájdalmak, izomfájdalom. Szájüregi allergia jele lehet bőrvörösség, ajaködéma vagy bevérzések a szájpadon, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, térképnyelv, a szájzug fájdalmas berepedezése, ajak körüli ekcémás bőrelváltozások, vagy a szájnyálkahártya jellegzetes úgynevezett lichenoid reakciói.

Előzzük meg!

A fémallergia vizsgálat segítségével igazolható. Fogászati beavatkozások, implantátum beültetése előtt különösen javasolt a teszt elvégzése azon pácienseknél, akiknél egyéb fémre már jelentkezett allergiás reakció. Fémallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a tüneteket okozó fémből készült tárgyak használatát mellőzzük. Könnyen cserélhetünk ez okból az órát, vagy épp övet, fülbevalót, de a beültetett implantátumoktól csak jóval fájdalmasabb és költségesebb beavatkozások árán szabadulhatunk meg. Érdemes ezért még az implantátumok beültetése előtt fémallergia-vizsgálatot végeztetnünk.

Elengedhetetlen a vizsgálat olyan esetben, ha a beteg már elveszítette egy vagy több implantátumát, az ilyen betegeknél ugyanis közel 50%-ban igazoltak fémallergiát. Az allergén fém epicutan (rátevéses) teszt segítségével kimutatható. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hátbőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48. és 72. órában történik – magyarázza dr. Balogh Katalin. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, de alapos elvégzése 8 napot vesz igénybe. A panaszok hátterében fennálló okok, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében a fémekre allergiás egyének számára tehát különösen ajánlott a teszt elvégzése nagyobb fogászati beavatkozások – implantátum, fogbeültetés, tömések – előtt.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top