Egészség

H1N1 oltás: kinek higgyek?

Az influenzáról mindenkinek van véleménye. Mást állít a híradó, a háziorvos, a szomszéd és az internet. Nem csoda, hogy az ember elbizonytalanodik, ezért megkérdeztük dr. Mészner Zsófia infektológust, a kérdés szakértőjét, hogy mit mondanak a tények.

Szakértő: dr. Mészner Zsófia, a fertőző betegségek szakorvosa
Szakértő: dr. Mészner Zsófia,
a fertőző betegségek szakorvosa

„Nagyon hamar lett készen ez az oltóanyag, nem hiszem, hogy elég biztonságos.”

A magyar oltóanyag – hasonlóan a többi külföldi vakcinához – természetesen szigorú engedélyezési és tesztelési eljáráson esett át, mielőtt forgalomba hozták. Azért lehetett készen ilyen gyorsan, mert a gyártási technológia és az influenzavírus mint olyan, évtizedek óta ismert. Idén csupán annyi történt, hogy az uralkodó vírustörzseknek megfelelően módosul az összetétele, ez egyébként pár évente eddig is megtörtént. Bár a H1N1 valóban újonc, mert eddig nem ismertük, az oltóanyag mechanizmusa éppen olyan biztonságos, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti volt.

„Azt mondta az orvosom, hogy akár meg is bénulhatok az oltástól.”
Ennek nagyon kicsi a veszélye. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint ilyen szövődmény – egyértelműen az oltással való összefüggésben – az utóbbi évtizedekben nem fordult elő Magyarországon. Külföldi adatok is azt igazolják, hogy egymillió oltottra esik egy eset, de tudni kell, ha mégis megtörténne a baj, a probléma orvosolható.

„Tavaly is megkaptam az oltást, mégis influenzás lettem. Több ismerősöm is így járt.”
Influenzát vagy ahhoz hasonló betegséget sokféle vírus okozhat. A felső légúti betegségek szezonjában, az esős, havas, hideg évszakban egyáltalán nem meglepő, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal magán, akár oltották, akár nem. Ráadásul az oltás után három hét szükséges a védettség kialakulásához, kétlépcsős oltások esetében hat hét.

„Azt olvastam, hogy csak azért erőlteti a miniszter az oltást, mert már kifizették, és félnek, hogy a nyakukon marad.”
Valójában szerencse, hogy a gazdasági válság ellenére jutott pénz az ingyenes oltóanyagra, nem is kevés. Kifizetni nyilván ki kell a gyártónak, akár beadják az utolsó ampulláig, akár nem. A miniszter pedig azért „erőlteti” az oltást, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a járvány megfékezése közérdek, közös felelősségünk.

„Az orvosom, akiben megbízom, azt mondja, hogy felesleges beadatnom.”
Minden orvosnak más a szakterülete – ha a fogad fáj, akkor sem kérsz tanácsot a reumatológustól. Az influenzát érintő kérdésekben ezért hallgass inkább járványügyi szakemberekre és az immunológusokra. Szerintük az oltás egyáltalán nem felesleges, hiszen nagy valószínűséggel megakadályozza a fertőzést és a súlyos szövődmények kialakulását. Ha az orvosod mégis ellenzi az oltást, kérdezd meg, vajon azért is vállalja majd a felelősséget, ha te is azok közt leszel, akiket súlyosan érint az új influenza.

„Egészséges vagyok, vitaminokat szedek, és évek óta nem voltam beteg. Nem hiszem, hogy veszélyben lennék.”
A statisztikák azt mutatják, hogy súlyos szövődmények nem csupán a legkisebbeknél, a kismamáknál és a krónikus betegségekben szenvedőknél fordulnak elő, hanem az új influenza esetében az amúgy teljesen egészséges, életerős fiatalok körében is, mégpedig meglepően nagy arányban. Az új vírus azokat is veszélyezteti, akik évek óta nem voltak betegek, és vitaminokat is szednek, hiszen olyan vírusról van szó, amelyet még nem ismer az immunrendszered.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

„Azt olvastam, nagyon kevés emberen próbálták ki az oltást. Félek a hosszú távú mellékhatásoktól.”
Az oltóanyag tesztelése a nemzetközi normáknak megfelelően zajlott. A hosszú távú mellékhatások semmiben sem különböznek az évtizedek óta alkalmazott influenzavakcinákétól, hiszen hasonló eljárással készült az új is. Márpedig a tapasztalatok szerint az influenza elleni oltásnak nincsenek hosszú távú mellékhatásai.

H1N1 oltás: kinek higgyek?

„Egyik barátom már elkapta a H1N1-et. Azt mondta, nem volt komoly. Én sem félek.”
Félni valóban nem kell, csak ésszerűen gondolkodni. Influenzán évente millióan és millióan esnek át, többségük pár nap alatt, minden szövődmény nélkül. De azokról se feledkezzünk meg, akik kórházba kerülnek, súlyos szövődmények miatt lélegeztetésre szorulnak vagy meghalnak. Magyarországon csak november utolsó hetében 346 influenzás beteg szorult kórházi ápolásra, közülük negyvenöten intenzív ellátásban részesültek, négyen pedig meghaltak. Hogy ez sok vagy kevés, nézőpont kérdése.

„Azt mondják, hogy a vírus már világszerte mutálódott, és egyre veszélyesebb. Szerintem ez az oltás már nem is hatékony.”
A vírus terjedése folyamán valóban változhat, de a képződő új mutációk a vírusnak csupán kis részét érintik. Mivel azonban az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több ponton is semlegesítő ellenanyag képződését indítja el az oltottak szervezetében, a kisebb változások nem érintik érdemében az oltás hatékonyságát.

„Minden évben százezrek halnak meg világszerte influenzában vagy a szövődményeiben, csak az nem kerül be a híradóba. Nem hinném, hogy a H1N1 veszélyesebb volna.”

Ez tévedés. A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy az új influenza, éppen új mivolta miatt, igenis veszélyesebb.

„Én már voltam idén influenzás, tehát védett vagyok. Ostobaság lenne oltást kérnem.”
Ha utólagos ellenanyag-vizsgálat bizonyítja, hogy átestél rajta, akkor valóban nincs szükség oltásra. Ha viszont nem vagy biztos a dolgodban, akkor sem ártasz magadnak, ha esetleg feleslegesen adatod be magadnak az oltást.

H1N1 oltás: kinek higgyek?Ha még több kérdésed lenne,
olvasd el infektológus szakértőnk decemberben megjelent könyvét. Springmed, 600 Ft

 

 H1N1 oltás: kinek higgyek?A Nők Lapja Egészség januári számából:

• Mivel etetnek  menzán?
• Vega diéta az ünnepek után
• Az ülő ember – Trükkök, hogy ne fájjon a hátad
• 10 tévedés a H1N1 oltásról
• Teszt: otthoni fitnesz
• Síbaleset és gyógyulás
• Recept: Könnyű ételek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top