Egészség

Fiút szeretnél vagy lányt?

Cikkünkből kiderül, hogy hogyan és mikor lehetséges biztonsággal kijelenteni, milyen nemű a magzat, illetve lehet-e törvényes módon előre befolyásolni a nemét.
Te fiút szeretnél vagy lányt?

 A cikket elolvashatod itt!

Nemrégiben kapott szárnyra a hír, hogy Victoria Beckham újra babát vár, méghozzá kislányt. Mivel a három fiú mellé most már egy mini-Victoriát is szerettek volna, nem bízták a véletlenre a dolgot: állítólag előre meghatározták a baba nemét.

Habár nincs igazabb a közhelynek számító mondásnál, miszerint „mindegy, csak egészséges legyen”, azért  szeretnénk tudni, hogy milyen színűre fessük a babaszobát, vagy milyen rugdalózó kerüljön a kis szekrénybe.

A 18. héten már megmondják a tutit

A magzat neme már a fogantatás pillanatában eldől, bár ennek jeleit csak később, a 12–13. héten teszi láthatóvá a természet, mivel a külső nemi szervek megjelenési formája a 9. terhességi hétig mindkét nemben azonos. „Legkorábban a 12 hetes ultrahangon lehet megmondani, hogy milyen nemű a magzat, bár ekkor még kevés bizonyossággal” – mondja dr. Tekse István szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Magánklinika szülész-nőgyógyász szakorvosa. Ilyenkor már jól vizsgálható a magzat (magzatok) testfelépítése, a végtagok, a gerincoszlop, illetve látszódnak a súlyos anatómiai eltérések. A tarkóredőmérésre is ekkor kerül sor, amellyel elsősorban a Down-kórt szűrik, de egyéb kromoszóma-rendellenességre is utalhat a megvastagodott tarkóredő. Dr. Tekse István elmondta, hogy a 18–19. heti genetikai rendellenességeket is szűrő ultrahangvizsgálaton közel száz százalék bizonyossággal meg lehet mondani, ki lakik odabent.

A „hasbaszúrás”

A genetikai amniocentézis vagy más néven magzatvízvétel lényege, hogy az anya hasfalán keresztül egy vékony tű segítségével mintát vesznek a magzatvízből. Mindezt állandó ultrahangos ellenőrzés mellett teszik, de még így is viszonylag nagy a vetélés kockázata, 0,5–2 százalék. A vizsgálat célja bizonyos kromoszóma-rendellenességek megállapítása, illetve kizárása. A vizsgálat eredményeként a magzat neme száz százalék bizonyossággal kiderül, ha a kismama kénytelen átesni a kellemesnek nem mondható beavatkozáson. A vizsgálatot elsősorban a terhesség 14–18. hete között végzik, és nagyságrendileg három hetet kell várni az eredményre.

Te fiút szeretnél vagy lányt?

Victoria hogy csinálta?

Természetesen léteznek praktikák arra is, hogy a gyerekre vágyó pár némileg befolyásolja a baba nemét.
Ha kislányra vágyunk, érdemesebb az ovuláció előtt két-három nappal összebújni kedvesünkkel, és a hüvely megfelelő savasítása is ajánlott. Kisfiúra vágyóknak a peteérés napja a legtutibb időpont, valamint a hüvely megfelelő zselével való lúgosítására is buzdítanak.

Victoria és David azonban valószínűleg nem bízta még ennyire sem a véletlenre a dolgot: „Az úgynevezett preimplantációs genetikai diagnosztika segítségével a vizsgált preembrió genetikai állományáról kapunk információt, így a születendő utód neméről is. Ez a vizsgálat mesterséges megtermékenyítési eljárás során lehetséges, akkor is csak az erre vonatkozó protokollban meghatározott esetekben. A módszer a genetikai betegségeket szűri, kizárólag a genetikai nem meghatározásának céljából tilos ezt az eljárást alkalmazni egész Európában” – magyarázza dr. Tekse.

Van-e etikai szempontból akadálya annak, hogy a gyerek nemének megválasztása jogát kiterjesszük minden szülőre? Erről olvasd el ezt a blogbejegyzést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top