Amerikai tudósoknak kutatásukban most először sikerült a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) hatását végigkövetniük. Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is.
A tizenkét önkéntes dohányos részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15–30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő.
Stephen S. Hecht, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe. Hecht elmondta, a kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül.
A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd „időben” abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.
Az amerikai nemzeti rákkutató intézet által támogatott kutatás eredményeit a Research in Chemical Toxicology című szaklapban mutatták be. Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.
Forrás: MTI