Egészség

Miért egyre nagyobb a nők melle?

Míg többnyire a mellnagyobbítás foglalkoztatja a közvéleményt, kiderült, hogy a nők melle egyre nagyobb, és manapság már egyáltalán nem ritka a mellkisebbítő műtét sem.
Miért egyre nagyobb a nők melle?

Olvass tovább!
A plasztikabotrány újabb magyar áldozata

A brit Bravissimo cég a napokban jelentette be, hogy immár extra nagy méretű, L kosaras melltartót is forgalmaznak a nők növekvő igényeinek kielégítésére. A cég szerint ugyanis a legtöbb nő legalább egy számmal kisebb méretet hord a kelleténél. Az L kosaras mellek nagyjából 6 és fél kilogrammnyi súlynak felelnek meg, ami igen kényelmetlen lehet: nemcsak hátfájdalmat, okoz, de akad, akinél nehézlégzés vagy szívproblémák is jelentkezhetnek. Ma már nem ritka a mellkisebbítő műtét sem a plasztikai sebészek praxisában.

Judit (34)
Miért egyre nagyobb a nők melle?Harmincadik születésnapomra csináltattam meg a mellemet, nem sokkal szülés után. Régóta foglalkoztatott a gondolat, mert mindig is sportoltam és nagyon zavart, nehéz volt „cipelnem” őket, de szülés után még rosszabb lett a helyzet. Gyakran volt hátfájásom és a melltartóvásárlás sem ment könnyen, sőt nemritkán még a levegővétel is nehézkes volt. Egy kosárméretet »vettek le« a mellemből – D-ről, C kosárra váltottam. Eleinte furcsa volt, de minden problémám megszűnt ezzel. Most már zavartalanul tudok sportolni is.

Több oka is lehet annak, hogy a mai nők mellmérete jóval nagyobb, mint mondjuk a nem is olyan messzi ötvenes években. A szakértők szerint a legkézenfekvőbb válasz a zsír lehet, hiszen ugyanúgy rakódhat ide is, mint a popsira vagy a combokra. De ez nem minden, hiszen ma már számos nagy mellű, de elhízottnak cseppet sem mondható hölgy akad. Sok esetben az ösztrogén nevű hormon a felelős a méretes keblekért. A kislányok ma hamarabb lépnek a pubertásba, és kevesebb ideig szoptatnak, így sokkal több menstruációs ciklusuk van, mint őseinknek.

A tej is ludas lehet a dologban

Miért egyre nagyobb a nők melle?Ráadásul a most huszonéves nők azon hölgyek gyermekei, akik elsőként használtak fogamzásgátlókat. Ezek a gyógyszerek még sokkal több szintetikus ösztrogént tartalmaztak, és még nem tisztázott a hosszú távú hatásuk. Nem is gondolnánk, de a tej is ludas lehet a dologban, hiszen a legtöbb tejadó tehén vemhes, így ez azt is jelenti, hogy a tejivással ösztrogént is fogyasztunk. A legújabb kutatások szerint pedig a műanyaggyártásban előszeretettel használt xenoösztrogén – vagy ismertebb nevén a BPA – nemcsak a férfiak megtermékenyítő képességére van negatív hatással, hanem befolyásolhatja a nők mellméretét is.

– Valószínűleg az életmódból adódóan a hormonális hatások miatt – mint például a csapvízben megjelenő ösztrogén hormonok, illetve a táplálékban megjelenő növekedési hormonok és egyéb hormonok miatt lehet nagyobb manapság a nők melle, mint korábban – mondja dr. Varga Klára, plasztikai sebész, fül-orr-gégegyógyász szakorvos, a Versys Clinics – Nose Art részlegvezető főorvosa. – Véleményem szerint fontos kiemelni az „optikai tuningot” is, miszerint a divat változásával, a melltartók fejlődésével a láthatóság is megváltozott, a nők szabadabban, büszkébben merik vállalni dekoltázsukat.

Mellkisebbítő műtétek

dr. Varga Klára
dr. Varga Klára

– Olyan esetekben van szükség mellkisebbítő műtétre, amikor gyakori a hátfájás, derékfájás, melltartópánt bevágása okozta vállfájdalom miatti panasz – mondja a plasztikai sebész. – Extrém esetben az is előfordul, hogy korlátozza a szabad mozgást és a munkavégzést is. A mellkisebbítő műtétek terén egyébként kismértékű csökkenés tapasztalható: éves szinten körülbelül 20 százalékot tesznek ki országos viszonylatban.

A műtét a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az emlő alsó részéből veszünk ki általában egy körcikkely alakú darabot. Az emlőbimbó ezek után megfelelő magasságba kerül, és a mirigyállományt pedig megformázzuk – avat be a doktornő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top