Egészség

Meddig élsz? Egy csepp vérből tudható

Holland kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy csepp vérből megállapítható egy ember életkora.
Meddig élsz? Egy csepp vérből tudható Olvass tovább!
Népbetegség a vérszegénység

Manfred Kayser holland kutató felfedezte, hogy egy bizonyos fehér vérsejtben megtalálható genetikai marker kb. egy évtizedes pontossággal megmutatja, hány éves az adott személy. A csecsemőmirigy helyét, amely a T-limfocitákat termeli, fokozatosan zsírszövet veszi át, ahogy egy ember öregszik. Minden egyes alkalommal, amikor egy T-sejt kifejlődik a timuszban (csecsemőmirigy), újraszervezi a DNS-ét, hogy a patogéneket és egyéb idegen molekulákat felismerő receptorokat hozzon létre, ilyenkor pedig a szükségtelen DNS-hurkok hátramaradnak. Kayser és kollégái a T-sejtekben ezeket a DNS-hurkokat mérte fel, és az adatokat összevetette a vizsgált személyek életkorával.

Meddig élsz? Egy csepp vérből tudhatóAz eredmények alapján sikerült megállapítani olyan összefüggést a DNS-hurkok mennyisége és az egyén életkora között, amellyel legfeljebb 9 éves tévedéssel képesek megállapítani bárkinek az életkorát egyetlen csepp vér elemzése révén.

A felfedezés valószínűleg leginkább a törvényszéki orvosi vizsgálatok terén lehet majd hasznos módszer. Kayser úgy véli, segítségével az ártatlan gyanúsítottak is kiszűrhetőek lesznek, illetve a katasztrófák sújtotta területeken az áldozatok azonosítása is pontosabbá válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top