Gyermekágyi pszichózis: Megölte gyermekét az anya

Kun J. Viktória | 2011. Február 28.
Hogyan lesz rémálom egy békés babavárásból? Miként válik hallucináló, önmagára is veszélyes bestiává a kismama, amikor elvileg élete legszebb időszakát kezdi meg?
Úgy éreztem, hogy meg kell ölnöm a gyermekem

Egy csecsemő holttestéhez riasztották egy hete a rendőrséget. A mentősök nem tudták a kicsit megmenteni. A gyerek testén súlyos sérülések nyomai látszottak: a mellkasát nyomás érte, tüdeje összezúzódott, belső vérzése is volt. A rendőrök emberölés gyanújával őrizetbe vették az anyát, aki már állt pszichiátriai kezelés alatt. Akkor az ügyészség indítványozta is a 31 éves nő előzetes letartóztatását, aki egy hónapra az Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetbe került.

Egy másik esetben egy kismamát saját kisfia találta meg, újszülött testvérével a kádban. Az anya már több órája ült ott, mellén a halott babával, a víz csupa vér volt. Fogalma sem volt, mi történt vele, az egyedül végigélt szülés nála módosult tudatállapotot hozott. Vélhetően neki sem jelezte senki, hogy a kisbaba világrahozatala a fizikai terheken kívül súlyos lelki zavarokat is okozhat.

Figyelmeztető jelek

A szakemberek szerint életmentő is lehet a felismerés, hogy a család érzékelje az apróbb figyelmeztető jeleket is. Ha például figyelmetlen, nemtörődöm a kismama, az szinte biztos, hogy nem lustaság miatt van. A szülés előtti szorongás természetes, a nyomott hangulat, változó kedélyállapot sem igen kelti fel a környezet figyelmét. Hallucinációk, a realitásérzék elvesztése, vagy az idegenkedés a szoptatástól viszont már figyelmeztető jelek. A legárulkodóbb azonban az alvászavar: a nő nehezen alszik el, esetleg éjjel felébred, virraszt. Vagy éppen túl sokat alszik. Ilyenkor ún. „sötét gondolatok” gyötrik, a kilátástalanság érzése keríti hatalmába, menthetetlennek ítéli a helyzetét. A legtöbb ember képes eldönteni, hogy csak fáradt, vagy állapota több a puszta kimerültségnél. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, mert a depresszió nem múlik el magától. 

A gyermekágyhoz kapcsolódó pszichotikus zavar nem ritka. A kismamák 80-90 százalékánál a szülés után előfordul hangulatingadozás. Ha azonban hosszabb ideig megmaradnak a tünetek, depresszióról, súlyosabb esetekben pszichózisról van szó, mindenképpen ki kell vizsgálni. Az érintett kismamák egy részénél már eleve volt valamiféle depresszió, pánikbetegség vagy szorongás. Fontos, hogy a terhesgondozáson tudjanak erről, várható ugyanis, hogy a szülés körüli időszakban a betegség előjön, felerősödik. Van, hogy már eleve pszichiátriai betegek lesznek várandósak, erre nyilván készülnek a szakemberek, míg egy harmadik csoport tagjainál, akiknek korábban soha nem volt dolguk pszichológussal, a szülés utáni napokban váratlanul jelentkeznek a szülés által kiváltott tünetek. A szervezet hormonális változása, a genetika, illetve a szülési élmény és a tejelválasztás megindulása mind-mind szerepet játszhat a lelki zavarokban – mondják a szakemberek.

Bármikor, bárkinél felléphet a szülés utáni krízis, váratlanul és akár egészen súlyos tünetekkel. Sok minden eleve hajlamosít erre: ha már volt a családban pszichés probléma, ha az anyuka egyedül kénytelen megszülni és várni a babát. Császármetszésnél is gyakoribbak az ilyen problémák. Az esetek tíz–húsz százalékában maradandóak a kedélyváltozások, s kialakul a depresszió, illetve százból egy-két esetben a pszichózis. Már a várandósság alatt meg kell küzdeni a lappangó szorongásokkal. Figyelni kell a kismamára, s ha szükséges, forduljunk szakemberhez. A szülés mindenképp módosult tudatállapotot okoz, ami rejtett pszichés betegségeket is előhozhat. Erről minden várandósnak, hozzátartozónak tudnia kell.

Gyermekágyi pszichózis

A „baby blue” legfeljebb két hétig tartó ideiglenes, fáradékonysággal járó lehangoltság, amit tíz kismama közül nyolcan tapasztalnak. De amennyiben tovább tart, nagyfokú szorongással, önváddal és alvászavarokkal egészül ki, gyermekágyi depresszióról beszélünk. A kórképben 100 anyából 15 érintett. Megint más kategória az ezer szülő nő közül csak 1-2 édesanyát érintő gyermekágyi pszichózis, mely során érzékcsalódások, irreális élmények, hallucinációk is felléphetnek. Előfordulhat, hogy a kismama egyáltalán nem érzi magát alkalmasnak gyereknevelésre, ezért saját magától akarja megmenteni a csecsemőt. Nagyon súlyos pszichózisra utal az is, ha annyira felpörög az édesanya, hogy nem tud aludni, hangokat hall, látomásai vannak.

A három kategóriát nemcsak a laikusok, sokszor az orvosok is felcserélik, mivel annyira ritkán beszélünk róla. A budapesti Szent János Kórházban Kurimay Tamás osztályvezető főorvos német mintára indított egy programot előzetes, illetve kismamás mentális gondozás céljából. A pszichiáterek véleménye egyértelmű: még a beteg anya is jobb a gyermeknek, mint ha nélküle kellene megkezdenie az életét.

Hamis illúziók

Dr. Kurimay Tamás
Fotó: bch.hu

– A társadalom gyakran még azokat a kismamákat is megbélyegzi, akik a terhesség során élnek át hangulatingadozásokat. A várandósságnak sajátos pszichológiája van, egyebek mellett az édesanyának meg kell küzdenie testképének átalakulásával, rengeteg testi-lelki átalakulást kell megszoknia – mondja a szakember, aki szerint a várandós nő élményei nem feltétlenül egyeznek a saját idealizált elképzeléseivel, így képtelen negatív érzéseit várandósan elfogadni, ráadásul a környezete is azt sugallja, hogy nem helyénvalóak. A közvélekedés szerint ugyanis a várandósság és a gyermekágyi korszak kizárólag gyönyörű és magasztos lehet. Ezt a hamis illúziót sugallja minden. Túl nagy az eltérés az elvárások és a megélt érzések között, ezt pedig az édesanya gyakran úgy „fordítja le”, hogy alkalmatlan a gyerekvállalásra.  A többség szerint a rossz hangulat, depresszió az újszülött mellett egyfajta lelki gyengeséget jelez. Az a bevett pszichiátriai gyakorlat pedig nem segített az édesanyákon, hogy súlyos gyermekágyi depresszió, illetve pszichózis diagnosztizálásakor automatikusan elapasztották a tejét, leválasztották a magzatáról, mondván, hogy nem alkalmas a gyereknevelésre, meg kell védeni a gyerekétől és saját magától is – véli Kurimay doktor. – A mi programunkban ez teljesen más. Itt a pszichiátria és a gyermekgyógyászat egy helyen van, és együtt vesznek részt a terápiában. Mindez az anya gyógyulását segíti.  Évtizedek óta a családterápia a szakterületem, pszichiátriai szempontból mindig a család bevonását szorgalmaztam. Egyszer átengedtük a kismamát a gyerekosztályra, bár mindenki tartott tőle. Állapota javulni kezdett, a csecsemő nyugodtabb lett – teszi még hozzá Kurimay Tamás.

Az édesanya korábbi depressziója, problémás párkapcsolata, a várandósság alatti szorongás, a szülési stressz, a leányanyaság, a nehéz lakáskörülmények, a fel nem dolgozott válás és halálesemény mind-mind növelik a gyermekágyi depresszió kialakulásának kockázatát. 100-ból 15 ember él át olyan depressziós epizódot, ami kezelésre szorul, de három depressziós közül csupán egy kap segítséget.

Az ideális körülmények növelik a lelki nyomást

A rossz körülmények között élő, akár krízisotthonba menekülő asszonyoknál kevésbé tapasztalható a terhesség utáni depresszió. Legalábbis ez Urbán Erika tapasztalata. A Sorsunk a Jövőnk Közalapítvány vezetője naponta segít bajba jutott, bántalmazott kismamákon, várandós asszonyokon, akiknél viszont nemigen fordul elő hasonló pszichés probléma. A szakember szerint mindez azt bizonyítja: sok esetben épp a társadalmi nyomás idézi elő a depressziót, hogy a kismama magányos, úgy érzi, egyedül kell megfelelnie a túlzó elvárásoknak.

– A rossz körülmény adhat felmentést, míg egy jól szituált, látszólag ideális közegben nincs pardon, miközben a kismama még a szülést megelőző félelmeket sem győzte le. Ráadásul kínosnak érzik kimondani azt is, hogy baj van, ez ugyanis nem fér bele a tökéletes képbe – mondja Urbán Erika.

Exit mobile version