Egészség

Kávéval megelőzhető a stroke

Azok a nők, akik több mint egy csésze kávét isznak naponta, 25 százalékkal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét. A svéd kutatás megkérdőjelezi a közfelfogást, miszerint a kávé rossz hatással van az egészségünkre.
Kávéval megelőzhető a stroke A stroke előre jelzi érkezését

Azt eddig is tudtuk, hogy a reggeli kávé életet menthet. Mostantól kutatások is alátámasztják. A kutatók kiemelték, hogy további kutatásra van szükség a kávé stroke-ra gyakorolt hatásának bizonyítására, de felfedezésük nagy jelentőséggel bírhat. A kávé egyike a világon legtöbbet fogyasztott italoknak. Ezért összetevőinek egészségre gyakorolt hatása meghatározó a népességre.

Habár korai lenne a kávét az egészséges ital címkéjével felragasztani, a tanulmány felszabadítólag hathat azokra a nőkre, akik aggódtak túlzó kávéfogyasztásuk miatt. A mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti néhány betegség, mint a diabétesz, májrák és a stroke kialakulásának kockázatát.
A svéd környezet- és egészségügyi minisztérium kutatói közel 35 ezer 49–38 éves nő egészségi állapotát követték nyomon több mint egy évtizeden át. Az eredmények azt mutatták, hogy akik legalább egy kávét ittak egy nap, 22–25 százalékkal csökkentették a stroke kockázatát, köszönhetően gyulladáscsökkentő és inzulinérzékenységet csökkentő hatásának. Antioxidáns-tartalma szintén jó hatással van a betegségek megelőzésében.

Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy azok a nők, akik kávéztak és dohányoztak, kevésbé voltak kitéve a stroke kockázatának. Más kutatások a kávé és az egészség kapcsolatáról ellentétesen vallottak. A túl sok koffein vérnyomásra gyakorolt negatív hatását emelték ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top