Egészség

Lesz gyógyszer szerelmi bánatra

Neked is fáj, ha dobnak? Van egy jó hírünk: nemsokára jön a fájdalomcsillapító szakításra.
Lesz gyógyszer szerelmi bánatra 11 dolog, amiben rendületlenül hiszünk

Az agy fizikai fájdalomra reagáló területei átfedésben vannak azokkal, melyek a társas visszautasításra válaszolnak – állapították meg amerikai kutatók. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben jelent meg.

A kutatásban olyan emberek agyi aktivitását vizsgálták, akikkel az elmúlt fél év során szakított a szerelmük, és akik nagyon elutasítva érezték magukat. Négy különböző helyzetben teszteltek, miközben egy speciális berendezéssel figyelték az agyműködést. Az első szituációban a kísérleti alanyok korábbi partnerük fényképét nézték és a szakításra gondoltak, a másodikban egy barátjuk képét nézték és egy vele kapcsolatos pozitív élményükre gondoltak, a következőben karjukat enyhe, kellemesnek számító meleg érte, végül az utolsó szituációban ez a meleg annyira fokozódott, hogy az már fizikai fájdalmat okozott.

A kutatók megfigyelték, hogy a két kellemetlen helyzetben hasonló agyi területek léptek működésbe, amiből arra következtettek, hogy az érzelmi stressz, mint például a szeretett személy elvesztése, fizikai fájdalmat is okozhat az embernek. A jó hír az, hogy a mostanihoz hasonló vizsgálatok eredménye hozzájárulhat, hogy hatásos ellenszereket dolgozzanak ki az érzékeny emberek számára.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top