Egészség

A nőket fenyegeti inkább a “fehér köpenyes hipertónia”

A magas vérnyomással kezelt betegek egyharmadának csupán az orvosi rendelőben jelentkeznek a tünetei – állítja egy új tanulmány.
A nőket fenyegeti inkább a Arcod árulkodik a betegségekről

A kutatók „fehér köpenyes hipertóniának” nevezték el a jelenséget, amikor a páciensnek csupán az orvosnál magas a vérnyomása, a mindennapi élet során azonban nem. A betegség tartós formáját akár három különböző gyógyszerrel is kezelhetik egy időben, mégsem vélnek javulást felfedezni.

Spanyol kutatók közel hetvenezer, átlagosan 64 éves, hipertóniával kezelt beteget követtek nyomon a nap 24 órájában. A rájuk szerelt készülék húszpercenként mérte a vérnyomásukat pihenés és munka közben is. A megfigyeltek közül 8295-öt kezeltek tartós hipertóniával, a vizsgálat során azonban úgy tűnt, 37 százalékuk csupán a fehér köpenytől fél, ráadásul a nők nagyobb mértékben: 42 százalékuk – szemben a férfiak 34 százalékával – hétköznapi tevékenységei során normál vérnyomást mutatott.

A valódi tartós hipertóniában szenvedők viszonylag fiatalabbak voltak, nagy részük férfi, régóta volt már magas a vérnyomásuk, és nagyobb eséllyel voltak kitéve a szív- és érrendszeri problémák kockázatának is. Egy részük korábban már átesett ilyen betegségen, de sok volt köztük a dohányos, a cukorbeteg és az agy- vagy szívkamrai hipertóniás is.

A tanulmány a Hypertension című lapban jelent meg.

– Kötelezővé kellene tenni az egész napos vérnyomásmérést, mielőtt valakiről megállapítjuk, hogy tartós hipertóniában szenved, könnyen lehet ugyanis, hogy csupán az orvosi rendelő okozta stressz váltja ki a tüneteit – véli a kutatás vezetője, dr. Alejandro de la Sierra, a Barcelonai Egyetem Mutua Terrassa Kórházának igazgatója. – A betegeknek is jobb, ha tudják, hogy a mindennapi élet során megfelelő-e a vérnyomásuk, vagy valóban szükségük van gyógyszeres kezelésre.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top