Egészség

A rostok szerepe

Az egészséges táplálkozásnak vannak szabályai, amiket be kell tartanunk ahhoz, hogy ne legyenek egészségügyi problémáink és testsúlyunkkal is meg legyünk elégedve. A szervezetnek szüksége van minden tápanyagra, hogy "olajozottam működjön", így ha azt gondolnánk a rostokról, hogy a szükséges rossz, tévedünk.

A rostok szerepe
Tény, hogy a rostokat nem tudja szervezetünk megemészteni, de ettől még fontos szerepet tölt be az emésztésünkben. Gyakran emlegetjük a rostokat „bélseprűként”. A magyarázat igen egyszerű, hiszen a szervezetünk számára emészthetetlen, ezért nem bomlik le, hanem áthalad rajtunk, melynek következménye, hogy kisöpri a lerakódott salakanyagokat, így kitisztítva bélrendszerünket.

Az élelmi rostoknak két fajtája van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostok. A vízben oldódó rostokat megtaláljuk a csonthéjas gyümölcsökben, a főzelékfélékben, a rozsban és a búzakorpában is. Szervezetünkben zselé formájú anyaggá alakul, és megköti az epesavat. A koleszterinszintet is csökkentheti, és a vércukorszintet is szabályozza. Mivel megrövidíti a salakanyagok áthaladásának idejét bélrendszerünkben, ezért a székrekedést is megakadályozhatja.

A vízben oldhatatlan rostok változatlan formában haladnak át rajtunk, így kitisztítva a gyomrot. Nagy nedvszívó képességüknek köszönhetően megduzzadnak gyomrunkban, így a telítettség érzése miatt később leszünk éhesek, ezért az elhízás megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Természetes formában megtalálhatók az olajos magvakban, gabonafélékben és a hüvelyesekben.

A rostok szerepe

 

A rostokat természetes úton könnyedén bevihetjük szervezetünkbe zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék fogyasztásával. A napi javasolt rostmennyiség 40 gramm, s ehhez sok folyadékot fogyasszunk, hogy elérjük a kellő hatást.

A rostok szerepe

 

További információk!

Forrás: Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, 2005

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top