Egészség

Fáj? Akkor tedd karba a kezed!

Amikor a nyomkodás, dörzsölés, ráolvasás már nem működik, gyorsan bekapunk egy fájdalomcsillapítót. Pedig akár az is segíthet, ha egyszerűen csak keresztbe tesszük a kezünket.
Fáj? Akkor tedd karba a kezed! Betegségre utalhat a póz, ahogyan alszol

Ha karba tesszük a kezünket a testünk előtt, a testhelyzet összezavarja az agyat, és így csökkenhet a fájdalomérzet – derül ki a Pain című tudományos szaklapban közzétett friss tanulmányból, amelyet a University College London tudósai készítették.

A szakemberek az érdekes felfedezést azzal magyarázzák, hogy ha karba tesszük a kezünket, az agyban ellentmondásba kerül az érzékelt külső tér és a test leképezése. A mindennapi életben ugyanis alapból a jobb kezünkkel nyúlunk jobbra lévő, a ballal a balra lévő dolgokért. Az agyban rendszerint egy időben aktiválódik a testünk jobb oldalának és a tőlünk jobbra lévő külvilágnak a térképe. Amikor keresztezzük a karjainkat, a térképek már nem egyszerre működnek. Az ingereket így a tudósok szerint kevésbé hatékonyan dolgozzuk fel, ezért érzékelhetjük a fájdalmat is gyengébben.

A felmérés során egy lézerrel négy másodpercig tartó fájdalmat váltottak ki a kísérleti alanyoknál, akiknek karba kellett tenniük a kezüket. A résztvevőknek értékelniük kellett a fájdalom intenzitását, de közben EEG-műszerrel is mérték az agy által kibocsátott elektromos válaszokat. Mindkét mérés eredménye azt mutatta, hogy karba tett kézzel kevésbé érzékelték a fájdalmat. A kutatók most azt remélik, hogy az agyban lévő testtérképre épülő felfedezés alapján új fájdalomcsillapító gyógyszerek és terápiák kifejlesztését kezdhetik meg. Legyen igazuk, jó dolog lenne fájdalomcsillapító pirulák bekapkodása helyett új, természetes gyógymódokat kitalálni!

 

Forrás: www.reuters.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top