Egészség

10 hasznos tanács az egészséges emésztés megőrzésének érdekében*

Az emésztési problémák sokak életét megnehezítik, a Nemzetközi Gasztroenterológiai Szervezet tanácsaival azonban reméljük, megkönnyíthetjük az emésztésüket!

10 hasznos tanács  az egészséges emésztés megőrzésének érdekében*

 

1. Egyél gyakrabban kisebb mennyiségeket, de az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék, és az egyes étkezéseknél legyen közel azonos! Étkezz naponta lehetőleg ötször a 2-3 nagyobb étkezés helyett!

2. Elfogyasztott ételeid tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: egyél mind az öt étkezéshez lehetőség szerint zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó és hüvelyesekből készített ételeket!

10 hasznos tanács  az egészséges emésztés megőrzésének érdekében*

 

3. Egyél több halat: legalább hetente egyszer, de lehetőleg háromszor fogyassz halat!

4. Fogyassz kevesebb zsiradékot, zsírban és olajban sütött ételeket!

5. Fogyassz rendszeresen fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikusakat, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!

6. Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válassz, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés- vagy bárányhúst!

7. Igyál több folyadékot, legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyassz koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italokat!

8. Étkezz nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágj meg minden falatot!

9. Mozogj rendszeresen; heti 5 alkalommal iktass be 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást, mellőzd a dohányzást!

10 hasznos tanács  az egészséges emésztés megőrzésének érdekében*

 

10. Törekedj az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!

További információk!

*Forrás: a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológiai Szervezet) által az Egészséges Emésztés napja alkalmából, 2008. május 29-én kiadott 10 általános tanács az egészséges emésztés megőrzése érdekében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top