nlc.hu
Egészség
24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát

24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát

Egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok alkoholfogyasztása, most már hét közben sem ritka, hogy betegre isszák magukat, italhoz pedig különösebb nehézség nélkül bármikor hozzájutnak.
24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát Alkoholfüggő gyerekek: rekordsebességgel ütik ki magukat

Angliában 24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás legalizálásának korhatárát, a magyar szakemberek szerint viszont ilyen problémákra nem a törvényi válasz ad megoldást. Nálunk is egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok, sőt a gyerekek ivászata, most már hét közben sem ritka, hogy betegre isszák magukat, italhoz pedig különösebb nehézség nélkül bármikor hozzájutnak. Az pedig tévhit, hogy gátolná az alkoholizmus kialakulását, ha minél korábban ismeri meg valaki a szeszt.

Egy brit tudós szerint 24 éves korra kellene emelni az alkoholfogyasztás törvényi engedélyezését, mivel a szesz gátolja az agy fejlődését. Aric Sigman biológus szerint kerülni kellene a sör, bor és az égetett szesz fogyasztását egészen a húszas éveik közepéig, mivel már a mérsékelt ivás is káros hatással van a fiatalok intelligenciafejlődésére.

24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát„Az ivászat hatásai és hosszú távú következményei, még az úgynevezett mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is teljesen különböző módon hat a fiatal agyra, szervezetre, génekre, és még évtizedekkel később is érezteti hatását azután, hogy a gyermek elfogyasztotta az első korty italt” – mondta a kutató. Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy már a gyermek ötéves korában a szülők engedélyezzék az otthoni alkoholfogyasztást, a 18 év alatti tinédzserek számára engedélyezett, hogy barátaikkal a pubokban üljenek. A törvény 18 éves kortól legalizálja az alkoholfogyasztást. A brit statisztikai adatok alapján a szigetországnak van is oka aggodalmakra, az elmúlt négy év alatt ugyanis egyharmadával nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a kórházak sürgősségi osztályain kezeltek alkohol okozta problémák miatt.

Magyarországon a szakemberek ugyan nem érzik hatékonynak az ilyen típusú szigorítást, szerintük  önmagában a törvény sem a megfelelő eszköz a probléma kezelésére, a fiatalok alkoholfogyasztása nálunk is egyre nagyobb fejtörést okoz. Az alkohol kipróbálása hazánkban is mind a lányok, mind a fiúk körében magas arányú, és ez csak nő az életkor előrehaladásával: a 11. évfolyamra (vagyis 17 éves korukra) több mint 90 százalék azoknak az aránya, akik már ittak valamilyen alkoholt. A lányok alkoholfogyasztása az általános iskolás osztályokban jelentősen kisebb arányú, azonban a felsőbb évfolyamokban már „utolérik” a fiúkat. A 9. évfolyamosok 40 százaléka, míg a 11. évfolyamosok 60 százaléka már legalább kétszer lerészegedett életében. Ezt mutatták a legutóbb, igaz, négy éve készült vizsgálatok. A legfrissebbek eredménye heteken belül várható, de annyi már most tudható: a helyzet azóta csak romlott.

„Ma már hét közben is hetente 3-4 fiatalt biztosan behoznak alkoholmérgezéssel, hétvégén pedig naponta ennyien érkeznek. A tendencia egyértelműen romlik, egyre korábban találkoznak a gyerekek az alkohollal, és egyre többen isszák le magukat rendszeresen a sárga földig” – summázza a helyzetet dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának főorvosa. Ő azonban az angol ötletet butaságnak tartja, szerinte ugyanis egy 24 éves ember már kész felnőtt, korlátozni ebben a korban már senkit sem igen lehet, egészen más eszközök lennének célravezetőek, leginkább a családé lehetne a főszerep.

24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát„Angliában is tűzoltás folyik, ott az utóbbi időszakban háromszorosára-négyszeresére nőtt a sürgősségi esetszám, most ez is egy próbálkozás. De a fiatalok a legkülönbözőbb trükkökkel úgy is hozzájutnak, ha akarnak, ahogy most is. Hajléktalant küldenek be a boltba, de maguk is bepróbálkoznak, és sokszor nem is eredménytelenül. Én nem hiszem egyébként, hogy bárhol ilyen módszer lenne a célravezető, sokkal inkább az értékrend az, amit a társadalom, s persze amit a családból hozunk, segít. Foglalkozni kell a gyerekekkel, még ha a gyereknevelés a legveszélyesebb extrém sport is” – mondja a szakember, akinek osztályán aztán a legkülönbözőbb társadalmi osztályból érkeznek a fiatalok, tehát még csak társadalmi csoportokhoz sem igen lehet kötni szerinte a problémát. Ő egyébként azt mondja: ha az alkoholt most találnák föl, a recept kulcsát nagyon jól el kéne zárni, a doboz kulcsát pedig jó messzire elhajítani.

A fiatalok, gyerekek alkohol és drog okozta problémáit egyébként már az ombudsmani hivatalban is érzékelték, a hivatal országos vizsgálatot indított: az ország valamennyi részéből kértek adatokat, hogy pontos képet kapjanak arról, hol és milyen mérvű a gond. Lux Ágnes, a vizsgálat vezetője szerint Magyarországon romlanak a tendenciák, a gyerekek kiszolgáltatottsága pedig nő, segítséget, védelmet pedig még törvényi szinten sem igen kapnak.
„Ugyan a vizsgálat eredményére még pár napot várni kell, az biztos: mind a legális, mind az illegális szerhasználat szabályozásával komoly gondok vannak, az ellátórendszerben pedig már látható, hogy komoly helyet töltenek be a gyerekek, fiatalok: kerülnek drog- és alkoholfogyasztás miatt orvosi ellátásra” – mondja a jogvédő.

A statisztikákat vezetők ugyan az elmúlt négy év pontos adatairól egyelőre nem tudnak beszélni, azt azonban megerősítik: a trendek romlanak. Dr. Németh Ágnes, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet osztályvezetője szerint a középiskolás korra már egyáltalán nem ritka, hogy hetente lerészegednek a fiatalok, főleg az érettségit nem adó szakiskolák diákjai vannak a leginkább az alkohol veszélyeinek kitéve. Az intézet 25 éve négyévente végez kutatást az 5., 7., 9. és a 11. évfolyam tanulói körében, a legfrissebb eredmények őszre várhatók. A törvényi szigor szerinte sem az a módszer, amivel hathatós változást lehetne elérni, sokkal inkább a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, s éppen ennek előkészítéséhez adhatnak segítséget vizsgálataik.

Mindenesetre a szakemberek szerint elgondolkodtató az a tény is, hogy akár a talponállókban is, fényes nappal, reggel is kiszolgálják a fiatalokat, a szórakozóhelyekről, közkedvelt pubokról vagy fesztiválokról nem is beszélve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top