
Az alma héja ugyanis egy olyan anyagot, az úgynevezett urzolsavat tartalmaz, amelynek tudósok nemrég számos, az emberi egészségre jótékony hatását bizonyították. A gyümölcs héjában megtalálható természetes anyag rendben tartja a koleszterin- és vércukorszintet, továbbá meggátolja az izomsorvadást.
![]() |
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért! |
A kutatók egereken végzett kísérletek során figyelték meg az urzolsav hatását. A jótékony anyagot fogyasztó állatkáknak amellett, hogy izmosabbak lettek és körülbelül 30 százalékkal kevesebb testzsírral rendelkeztek, csökkent a koleszterinszintjük is. A tudósok szerint az urzolsav kétféle, az izmok növekedéséért felelős inzulinhormon hatását erősíti. Ezt az anyagot magas koncentrációban tartalmazza az almahéj, de az áfonyában, az aszalt szilvában, a bazsalikomban, a kakukkfűben és az oregánóban is megtalálható.
Egy másik felmérés során, amikor nőket kérdeztek a diétájukról, kiderült, hogy a rendszeresen almát fogyasztók 20 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg valamilyen szívproblémában vagy agyvérzésben.
A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék: vajon az emberi szervezet számára épp annyira kedvező-e az urzolsav, mint az egerek számára, és hogy mennyi almát kell megenni a jótékony hatás elérése érdekében. Előfordulhat ugyanis, hogy a csodaszert koncentrátum formájában fogják alkalmazni.