Egészség

Gyökeres fordulat: a háziállatok segíthetnek az allergián

Nem kell feltétlenül kitenni a cica szűrét, ha jön a baba, a korai együttélés ugyanis segíthet az allergia megelőzésében.

Gyökeres fordulat: a háziállatok segíthetnek az allergiánFelére csökkenhet a későbbi állatszőr-allergia kialakulásának kockázata, ha a kisgyermekes családban kutya vagy macska is van, állítják allergológus szakemberek egy új tanulmányban. A detroiti Henry Ford Kórház kutatói több mint 550, a születésük óta megfigyelt 18 éves fiatal körében végeztek vizsgálatokat. A tudósok megállapították, hogy az első életév a gyermekkor kritikus időszaka, mert ilyenkor alakulhat ki leginkább az érzékenység a lakásban lévő kutya- vagy macskaszőrre.

A korai túlérzékenység pontos okait még nem ismerik, de a szakemberek úgy gondolják, hogy igaz lehet a népszerű elmélet, az úgynevezett higiéniai hipotézis, amely szerint az immunrendszer már kisgyermekkorban kifejleszti a toleranciát az olyan környezeti allergénekkel szemben, mint a por vagy az állatszőrök. És ha ez a tolerancia kialakul, kevésbé leszünk hajlamosak az allergiás betegségekre.

Az allergológusok hangsúlyozzák, hogy a tanulmány csak a kutya-macska allergiával szembeni antitestek kifejlődését vizsgálja. A higiéniai hipotézis nem bizonyított, és a szakemberek továbbra is úgy gondolják, hogy a genetikának nagyobb szerepe van az allergia kialakulásában, mint annak a körülménynek, hogy van-e otthon valamilyen kisállat. És bár a kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az elméletben van igazság, azt a kutatók sem javasolják, hogy a szülők a megelőzés jegyében azonnal az első állatkereskedésbe rohanjanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top