Egészség

Miért menjünk nőgyógyászhoz?

Ne csak akkor menjünk nőgyógyászhoz, ha valami kellemetlen fertőzés tünetét érezzük magunkon. Rendszeres szűréssel ugyanis megelőzhetjük a komolyabb következményekkel járó betegségeket is!
Miért menjünk nőgyógyászhoz? Felesleges a terhességi szűrővizsgálat?

A szakértők szerint a nemi élet megkezdésétől érdemes évente nőgyógyászati vizsgálatra járni. Az éves vizsgálat panaszmentesség esetén is magában foglalja a nőgyógyászati méhnyakrákszűrést, hiszen ennek segítségével már a rákmegelőző állapotok is idejében kideríthetőek. – A méhnyakrák kialakulásához több évre van szükség, az esetlegesen elkezdődött folyamat azonban az évenkénti nőgyógyászati rákszűrések alkalmával még időben észlelhető – mondja dr. Szántó Ferenc szülész-nőgyógyász szakorvos.

Mikor aggódjunk?

Sajnos a méhnyakráknak önmagában nincs korai jele, tüneteket kezdetben nem okoz. Ezért kell a szűrővizsgálatokat rendszeresen elvégezni, hiszen minél korábban észleljük a betegséget és kezdjük meg a kezelést, annál jobbak a teljes gyógyulás esélyei. Ha szemmel is láthatóvá válik a méhszáj elváltozása, illetve kóros vérzés észlelhető a méhszáj felszínéről, akkor már előrehaladott a méhnyakrák.
– Petefészekciszták esetében könnyebb a helyzet, hiszen a hasi fájdalom, a rendszertelen vérzés felhívhatja a figyelmet esetleges ciszta jelenlétére – teszi hozzá dr. Szántó. – De mivel más betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, ilyen esetekben hüvelyi ultrahangvizsgálat elvégzése szükséges a pontos diagnózis felállításához.

Hogy zajlik a vizsgálat?

Miért menjünk nőgyógyászhoz?A vizsgálat a külső nemi szervek megtekintésével kezdődik. Ekkor már látni lehet az esetleges fertőzések jeleit, például a hüvelyből kifolyó váladékot, szemölcsöket. Ezután hüvelyi feltárásban vizsgálni lehet a méhfalon jelentkező elváltozásokat – például a hüvelyfal gyulladását, a belső szemölcsöket – és
a méhszáj felszínének állapotát. A rákszűréshez a méhszáj felszínéről és a nyakcsatornából történik a kenetvétel, a levett mintát aztán speciálisan képzett szakemberek vizsgálják mikroszkóp alatt.  Ezt követően – a szabad szemmel nem vagy alig látható elváltozások kiderítésére – nagyítóval (kolposzkóppal) és kémiai szerek (ecetsav és jód) hozzáadásával alaposan át lehet tekinteni a méhszájat. Ezt követi a kétkezes, hagyományos nőgyógyászati vizsgálat, amit célszerű hüvelyi ultrahangvizsgálattal is kiegészíteni. Ennek során lehetőség nyílik a méhnyálkahártya vastagságának lemérésére és az esetlegesen fennálló petefészek-betegségek (ciszták, bevérzések, daganatok) felismerésére is. – A komplett vizsgálat inkább kényelmetlen lehet, de teljesen fájdalmatlan – nyugtat meg mindenkit a szakértő.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség május–júniusi számában jelent meg.

Miért menjünk nőgyógyászhoz?A magazin tartalmából:

  • Negyvenes kamaszok, avagy a kapuzárási pánik
  • Grillezés felsőfokon
  • Amit a melanomáról tudni kell
  • Pollenszezon allergia nélkül

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top