Egészség

Mégsem jó sok vizet inni?

Napi 8 pohár víz fogyasztása nemhogy nem egészséges, hanem káros is lehet – legalábbis ezt állítják egy nemrég megjelent tudományos cikkben szakértők.

Nonszensznek tartják a nagy mennyiségű vízivást egyes szakemberek, szerintük nincs bizonyíték arra, hogy ha sok vizet iszunk, azzal több egészségügyi problémát, például a vesekárosodást is kivédhetnénk, vagy akár ez segítené a fogyást. A publikáció, amelyben a nagy mennyiségű vízfogyasztás ellen érvelnek, a British Medical Journal című szaklapban jelent meg. 

Mégsem jó sok vizet inni?A glasgow-i orvos, dr. Margaret McCartney szerint, ha akkor is iszunk, amikor nem vagyunk szomjasak, nemhogy javulna, hanem romlik a koncentráció. A szakember azzal is érvelt, hogy a palackok fertőtlenítésére használt vegyszerek kifejezetten károsak lehetnek az egészségre. Szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy az ásványvízmárkák tulajdonosainak érdeke propagandát csinálni a vízfogyasztásnak. A túlzásba vitt vízivás az alvás rovására is mehet, mert az embernek éjszaka ki kell mennie a vécére, más tanulmányok pedig rámutattak, hogy vesekárosodást is okozhat ahelyett, hogy védené azt.

Dr. McCartney arra is figyelmeztet, hogy a sok víz egy ritka, de annál veszélyesebb állapothoz, a hiponatrémiához vezethet, amely a szervezet lecsökkent sószintje miatt alakul ki, és agyduzzanatot is okozhat. Egy amerikai anyagcsere-szakértő szintén az “igyunk minél többet”-elvet támadta, szerinte nincs megalapozott bizonyíték arra, hogy a víz étvágycsökkentő hatásával segítene a fogyásban.

Sokszor hallani, hogy napi 2-3, sőt 4 liter víz fogyasztása is javasolt, viszont a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat vezető orvosai napi 1,2 liter víz fogyasztását ajánlják.

Nehéz kiigazodni, hogy akkor most mi árt vagy használ, hiszen eddig úgy tudtuk:

  • ha sokat iszunk, az segít a fogyásban az étvágy csökkentésével, és serkenti az anyagcserét, így több kalória égethető el,
  • megelőzi a dehidratáltság folytán kialakuló fejfájást és szédülést,
  • megelőzheti a vesetájéki és húgyúti fertőzéseket, mivel ha többször megyünk vécére, elősegítjük a baktériumok kimosódását,
  • bizonyítottan javítja a körmök állapotát és hidratálja a bőrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top