Egészség

“Divattá” vált betegségek?

IBS, PCOS, reflux, autoimmun-betegség... sok a csupán az utóbbi években megismert betegség. De vajon mindenki ezekkel küzd, aki azt hiszi magáról?

A kór: autoimmun betegség

Amit tudni lehet róla: Olyankor alakul ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen. Az ide sorolt betegségek több oldalt kitevő lajstromát elnézve vagy egy nagyon súlyos, vagy egy nagyon súlyos, minden elképzelhető problémát és tünetet magába foglaló betegségkomplexummal állunk szemben.
A beteg: “Tavaly tavasszal mindkét arcüregemben találtak cisztát. Volt egy műtétem, ami előtt vért vettek. A vérképből kiderült, hogy a fehérvérsejt-számom az egekben. Elkezdtek fájni az ízületeim, a térdem miatt teljesen kész voltam olykor, lázam is volt, erre jöttek a gyógyszerek, finom émelygés, majd hányinger. De nem ez volt a leggázabb, hanem a félelem, hogy nem tudtam, mi bajom van.”

A kór: candida

Amit tudni lehet róla: A fertőzés oka a kórokozó candida gomba túlzott elszaporodása a szervezetben. Az élősködő számos telepet alkot és képes a test bármely pontján elváltozásokat, betegségeket előidézni. Tipikus tünetei a különféle kiütések, illetve a nőknél jelentkező folyás és hüvelygyulladás.
A beteg: “Az első 2-3 évben a legkomolyabb természetgyógyász-központokban fordultam meg (ami az akkori árakon egymillió forintot jelentett), de semmi javulás nem történt. (…) A testem állandó lázban égett a candidától, amit úgy oldottam meg, hogy amíg allergiás tüneteket nem vettem észre, tetőtől talpig bekentem magam eukaliptusszal kevert krémmel és olajjal. Természetesen ezek miatt ember nem igazán maradt meg a környezetemben – a szag miatt.”

A kór: IBS

Amit tudni lehet róla: Az irritábilis bél szindróma kellemetlen, hasi fájdalommal, diszkomfortérzettel, esetleg hasmenéssel járó betegség. Leggyakoribb tünete a széklet gyakoriságának, állagának ingadozása, puffadtság, nyák vagy vér a székletben.
A beteg: “15 éve vagyok IBS-es. Kezdetben szorulás, puffadás és emésztési nehézségek jelentkeztek. Ma már sokkal komolyabb tüneteim vannak. 1 hónapja volt egy méheltávolításom és teljesen összezuhant az egész emésztőrendszerem. Olyan görcseim voltak, hogy felállni sem tudtam. A legkevesebb ételtől is hangos bélkorgás, éles fájdalom, hátfájás-derékfájás, puffadás, görcsök, stb. jelentkeztek. Teljesen kétségbeestem, mert nem tudtam már enni sem.”

A kór: inzulinrezisztencia

Amit tudni lehet róla: A PCO hátterében számos szakvélemény szerint inzulinrezisztencia áll, melynek lényege az, hogy a beteg sejtjei kevésbé érzékelik az inzulint a szervezetben, így abból egyre több termelődik, felborítva a hormonháztartást. Okai között az öröklött hajlam mellett elsősorban a stresszes életmód – egészségtelen táplálkozás kombót szokták emlegetni.
A beteg: “Rendszeresen sportoltam – hetente háromszor futás, gyakran tenisz, hétvégenként biciklitúra –, de 5-6 kiló felesleget csak nem tudtam leadni. Emellett hiába vigyáztam, mit eszek, néha olyan evési rohamok törtek rám, hogy egy ültő helyemben az egész frigót kizabáltam; kanállal tömtem magamba a vajkrémet, aztán bedobtam egy fél tortát. Amikor hullani kezdett a hajam, de nagyon keményen, akkor azt mondtam, »elég!«, és elmentem orvoshoz. Akkor derült ki, hogy mi bajom volt már évek óta.”

A kór: PCOS

Amit tudni lehet róla: A PCOS (policisztás ovárium szindróma), a leggyakoribb női endokrin – hormonrendszert érintő – betegség. Okozhat meddőséget, menstruációs zavart, hízást, szőrösödést, kopaszodást, sebeket, illetve pattanásokat.
A beteg:  “70 kiló voltam, szőrös, a ciklusom néha szabályos volt, néha összevissza. Utáltam magam, nem volt pasim 3 éve, szóval eléggé magam alatt voltam. Aztán elmentem endokrinológushoz, aki felállította végül az inzulinos PCOS diagnózist, és ráállított a Merckforminra. Azóta lefogytam 10 kilót, kezeltetem a szőreimet is, és végre lett egy kapcsolatom.”

A kór: reflux

Amit tudni lehet róla: A reflux oka az, hogy a gyomorba jutott, lenyelt étel, mely már gyomorsavval, gyomornedvvel keveredett, visszakerül a nyelőcsőbe, amit éget, mar, illetve gyulladást eredményez a garatban, ha odáig visszajut. 
A beteg: “Először azt hittem, torokgyuszi, mert csak a torkom fájt. Egy hét múlva a fél éjszakákat az ablakban könyökölve töltöttem levegő után kapkodva, fuldokolva. Mivel az orvost csak halálom után keresem fel, minden »szépségét« megtapasztaltam a refluxnak. Egy-egy élesebb vita után rögtön jött a róka, megtanultam fotelben ülve aludni, de valójában fogalmam sem volt a betegségemről. Amikor kiderült, nem kezeltettem, inkább visszavettem az evésből, illetve rendszeresítettem a napi öt-hat étkezést, alig-adagokkal és igyekszem nem idegeskedni.”

A kór: CLN

Amit tudni lehet róla: A krónikus májszűkülés (Chronic liver narrowing) a kiválasztó szervek (máj, vese) kóros elváltozására utal. A betegség nehezíti, előrehaladott állapotban blokkolja a káros anyagok szűrését, amik így ahelyett, hogy salakanyagként távoznának, visszakerülnek a véráramba és különféle megbetegedéseket okoznak. Fő tünetei a gyakori émelygés, fejfájás, kiütések a végtagokon, fülzúgás és garatégés, de rémálmok is előfordulhatnak.
A beteg: “Azt hittem, csak másnapos vagyok, de miután hetekig nem múlt el a hányinger, sőt, egyre fokozódott, elmentem egy orvoshoz. Addigra már a ragyák is kijöttek a lábamon és egyfolytában zúgott a fülem. Vért vettek, és kiderült, hogy a vérem tele van minden szeméttel. Azóta diétázom meg szedem a gyógyszert, amit a doki adott, de aludni azóta se tudok rendesen, mindig ugyanaz jön elő, hogy zuhanok egy magas helyről… az orvos szerint nem szedhetek altatót, amíg ki nem tisztulok, az meg legalább hat hónap.”

Cikkünk folytatásában szakértőink magyarázzák az elmúlt években megismert kórképek rohamos terjedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top