Egészség

Le tudsz fogyni, ha nem aggodalmaskodsz a súlyod miatt!

Kísérlettel bizonyították: minél egészségesebb az énképünk és nagyobb az önbizalmunk, annál jobban tudunk fogyni.

Többet fogy, aki nem aggódik állandóan a súlya miattSokszor halljuk, hogy a sikeres fogyáshoz, életmódváltáshoz mennyire fontos, hogy „fejben” hogyan állunk hozzá a változtatáshoz. A lisszaboni egyetem fogyókúrás programjában nemrég be is vizsgálták, és be is bizonyították, mennyire fontosak a pszichés tényezők a súlyleadásban.

Mint minden valamirevaló kísérletben, a résztvevőket két csoportra osztották:

• A nők egyik felének minden szokásos információt megadtak, amire a hagyományos felfogás szerint a fogyáshoz szükség lehet: beszéltek nekik a helyes táplálkozásról, a stresszkezelésről, és annak fontosságáról, hogy az ember törődjön magával.

• A többieknél viszont tovább mentek ennél: 30 héten át csoportfoglalkozásokra hívták őket, és olyan témákat dolgoztak fel közösen, mint a testmozgás, az evés érzelmi vonatkozásai, a testkép fejlesztése, a  pszichikai terhek felismerése és leküzdése.

A tréningen részt vevő nőket megtanították máshogyan gondolni saját testükre, és azt is elérték náluk, hogy kevesebbet foglalkozzanak azzal, hogy milyen az alakjuk és mennyire számítanak kövérnek mások szemében. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – ők sokkal hatékonyabban fogytak, mint a másik csoport tagjai.

Szeretnél te is tartósan fogyni? Akkor kattints ide!

Végül azok a nők, akik kevesebbet gyötrődtek azon, hogy milyen a külsejük, 3,5-szer többet fogytak, mint a többiek. Míg a csoportfoglalkozáson részt vevők átlagtestsúlyuk 7%-ától megszabadultak, addig a másik csapatba tartozók csak 2%-nyit tudtak leadni.

Dr. Pedro J. Teixeira, a kutatás egyik vezetője szerint „az elhízottak körében gyakoriak a testképzavarok, és egy kövér ember sokkal többet aggodalmaskodik a külseje miatt – bánatukban pedig sokan az önjutalmazó evéshez menekülnek. Vizsgálatunk épp azt bizonyította be, hogy milyen szoros az összefüggés az elhízás és a saját testünkről kialakított képünk és egészséges önbizalmunk között. Ha kevesebbet foglalkozunk mások véleményével és jobban megismerjük önmagunkat, könnyebb egészséges étkezési szokásokat kialakítanunk”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top