Egészség

A férfiak hajlamosabbak az allergiára

Bár korábban úgy hitték, a nők a veszélyeztetettebbek, kiderült, hogy valójában a férfiak azok, akik hajlamosabbak az allergiára.

A férfiak hajlamosabbak az allergiára Egy gigantikus amerikai kutatásban 14 millió, férfiaktól és nőktől származó mintát vizsgáltak meg. Ennek során a vérben jelenlévő különböző ellenanyagok mennyiségét mérték, és kiderült, hogy a férfiak 10 százalékkal nagyobb érzékenységet mutatnak 11 hétköznapi allergénre – parlagfű, penész, kétféle poratka, kutyaszőr, macskaszőr, tojás, tej, mogyoró, szójabab, búza –, mint a nők.

A friss eredmények ezzel cáfolják azokat a korábbi tanulmányokat, melyek azt állították, hogy a felnőtt allergiások több mint fele nő.

Stanley J. Naides immunológus, a kutatás egyik vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a férfiaknál sokkal gyakoribb a diagnosztizálatlan allergia, pont azért, mert „védettnek” hiszik magukat. Igaz, egy korábbi felmérés viszont azzal az eredménnyel zárult, hogy az allergiát sok esetben félrediagnosztizálják, pollenallergia helyett például arcüreggyulladást állapítanak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top