Egészség

Kötelezővé tennék a sportmelltartót a sulikban

Szakemberek szerint kora tizenéves kortól, már az iskolai tornaórákon érdemes lenne kötelezővé tenni a lányoknak a sportmelltartó viselését.

Kötelező lesz a sportmelltartó?A hagyományos melltartók nem biztosítanak kellő védelmet és támasztékot a melleknek sporttevékenység közben, ami sérüléseket, fájdalmat okozhat, hosszú távon pedig mellek megereszkedéséhez vezethet – figyelmeztetett dr. Joanna Scurr, a Portsmouth Egyetem sporttudományi karának munkatársa. A szakember szerint a fiatal lányok általában nincsenek tisztában a nem megfelelő melltartó viselésének kockázataival, pedig erre már kora tizenéves kortól oda kellene figyelni, hiszen ezzel számos későbbi kellemetlenség megelőzhető lenne.

Az egyetemen végzett kutatások bebizonyították, hogy a mell mérettől és a mozgásforma jellegétől függetlenül is fel-le, jobbra-balra, valamint előre és hátra is mozog. „Lassú kocogás során a mellek legalább annyit mozognak, mint teljes sebességgel való futás közben. A fájdalom és a diszkomfort érzése pedig nem a mellek méretétől függ” – magyarázta a szakértő.

Scurr doktornő és kollégái szeretnék elérni, hogy a sportmelltartó a lányok iskolai tornafelszerelésének kötelező darabja legyen. Ez szeptembertől egyelőre kísérleti jelleggel valósul majd meg öt brit iskolában.

Magyarországon egyelőre még nem hallottunk hasonló ötletről, de talán érdemes lenne megfontolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top