Egészség

Milyen allergia fajták keserítik meg az életünket?

Magyarországon minden harmadik ember küzd valamilyen allergiával. A tünetek pedig megkeserítik az életüket. Az allergiát csoportosíthatjuk a kiváltó ok szerint, illetve a megbetegedett szerv szerint.

Milyen allergia fajták keserítik meg az életünket?

 

Kiváltó ok szerint:

Ide tartoznak az ételek, a légúti allergének, a kontakt allergének és a gyógyszerek méh- és darázsméreg.

 

A megbetegedett szerv szerint:

orr: szénanátha, szem:allergiás kötőhártya gyulladás, tüdő: allergiás asthma., bőr: csalánkiütés, ekcéma, gyomor-bélrendszer: hashasmenés, hányás, ill. az egész szervezetet érintő allergia az anafilaxia.

 

Leggyakoribb allergiás megbetegedések:

Szénanátha, allergiás kötőhártya gyulladás

A szénanátha, a felső légutaknak pollenekre, penészre, illetve egyéb mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakciója. Ez az egyik legelterjedtebb allergiafajta. Jelentkezhet csak bizonyos időszakokban, amikor a növények virágaikról a polleneket szétszórják a levegőben, de tarthat egész évben is, ha például állatszőr, poratka vagy penészgomba váltja ki, hiszen ezek egész évben megtalálhatóak otthonunkban. A szénanátha gyakran együttjár a szemek allergiás kötőhártya gyulladásával.

Tünetei: orrfacsarás, tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, orr-, torokviszketés, piros, könnyes, viszkető, égő szemek és feszítő érzés a fejben, mely fejfájáshoz is vezethet.

 

Milyen allergia fajták keserítik meg az életünket?

 

Allergiás asztma

Az allergia okozta tünetek sokszor nem állnak meg a felső légutaknál, a szénanátha gyakran társul az alsó légutak allergiás gyulladásával, allergiás asthmával. Kiváltó okai a pollenek, állati szőrök, pensézgombák, háziporatkák, ritkán ételek lehetnek. A gyermekkori asztma sok esetben kinőhető. Diagnosztikája légzésfunkcióval és allergiatesztekkel történik allergológusnál vagy pulmonológusnál.

Tünetek: Rohamokban jelentkező nehézlégzés, sípoló légzés, légszomj. Provokáló tényezők: allergének, melyet ronthat fizikai, lelki terhelés, dohányfüst is.

 

Csalánkiütés

A csalánkiütést leggyakrabban ételallergia, gyógyszerallergia, kontakt allergének (pl. vegyszerek) okozzák, de inhalatív allergének (pl. virágpor) is kiválthatják. Igen gyakori allergiás jelenség. A rátevéses (epicutan), a prick és az intradermális vizsgálatot akkor szokták elvégezni, ha az orvosban felmerül a gyanú, hogy a kiütések hátterében allergiás reakció áll. A rátevéses próbában a gyanús anyag kis mennyiségét helyezik 1-2 napra a bőrre. Ha kiütés jelentkezik, a beteg allergiás az adott anyagra. A prick és az intradermális teszt során csekély mennyiségű vizsgálandó anyagot juttatnak a bőr alá, és ha ezen a területen bőrpír és bőrduzzanat lép fel, a beteg valószínűleg allergiás rá.

Tünetek: Apró, piros viszkető kiütések, melyek mérete növekedhet. A test kisebb területén vagy egész bőrfelületen is megjelenhetnek.

 

Ételallergia

Az ételallergiánál a táplálék vagy annak valamelyik összetevője válthat ki allergiás reakciót, illetve lehet keresztreakció, amikor a táplálékban jelen lévő fehérje, amely nagyon hasonlít olyan virágpor (pollen) fehérjékhez, amelyekre az illető valójában allergiás, és ezért vált ki reakciót. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek szigorú diétás előírás szerint élik az életüket, hiszen az allergizáló élelmiszert, vagy élelmiszer csoportot ki kell hagyniuk az étkezésünkből. Az ételallergia kialakulása gyermekkorban igen gyakori, bár az immunrendszer fejlődésével kinőhető. A tej, a tojás és a szója okoz a leggyakrabban panaszokat, de a dió, mogyoró és a mandula is allergiát okozhat. A halak, tenger gyümölcsei, rákok is gyakran okoznak allergiát, de néhány gabona és zöldség-gyümölcs is lehet allergizáló.

Tünetei: a száj zsibbadása, csalánkiütés, viszketés, ajkak, az arc, a nyelv a torok és szemhéjduzzanat, hasmenés, puffadás, de asztma, és ekcéma is kialakulhat.

 

Még egy különleges allergiafajtáról is szót kell ejteni. Ez az anafilaxia, amely az egész szervezetet érinti.

Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, életveszélyes klinikai állapotot jelent. Lényege, hogy az allergiás egyén szervezetébe jutó allergén hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel gyulladáskeltő kémiai anyagok a sejtekből és a szövetekből. Ezek az anyagok, a hisztamin és az ahhoz hasonló ún. biogén aminok olyan súlyos keringési és légzési zavart okoznak, amely eszméletvesztéshez, sürgős orvosi ellátás hiányában halálhoz vezetnek.

A leggyakrabban gyógyszerek vagy pedig rovarcsípés váltja ki, de súlyos ételallergia esetén is kialakulhat, ha a tiltott ételt fogyasztja a beteg.

Tünetei: hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, légzési nehézség, vérnyomásesés, szívritmuszavar, viszkető csalánfoltok, a nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata, szédülés.

 

További információk: www.claritine.hu

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top