Egészség

Nagyobb a mellünk, mint hittük?

A magyar nők 90 százaléka rosszul választ melltartót és nincs tisztában igazi mellméretével. Pedig a rossz fehérnemű akár ödémát is okozhat.

Ha nagy, ha kicsi, ha lóg, ha körte, ha alma… minden baj.  Ezzel is úgy vagyunk, mint az egyenes vagy a göndör hajjal: a másé jó, a másé kellene. A különbség a kettő között, hogy mellünk változtatására a drogériában nem találni szert. Egy jó melltartó sokat számít, csakhogy a magyar nők 90 százalékának téves, vagy egyáltalán semmilyen fogalma nincs arról, milyen méretű melltartó való neki. Elsőre nem tűnik bonyolult feladványnak: jó az, amibe belefér, vagy ami nem lötyög. Csakhogy számos paraméter számít (anyag, forma, merevítős vagy sem, szivacsos vagy sem…) és az 70 A-tól 95 F-ig terjedő jelzéssor sem egy egyszerű emelkedő skála. 

Ödémát okozhat a rossz melltartó

És ha nem egyforma?

A nők 80 százalékának a két melle közötti méretkülönbség gondot okoz vásárláskor. Plasztikai sebész helyett van egy egyszerűbb megoldás is: a nagyobb mellhez mért melltartót válasszuk, a másik oldal pántját egyensúlyozva állítsuk be, vagy tegyünk be vastagabb szivacsot.

Melltartópánt a nyakba csúszva, mellek a hason lógva: nem szép látvány egyik sem, de ez a kisebbik baj. – Sajnos előfordul, hogy még hetvenéves asszonyok sem tudják, mi a melltartóméretük – mondja dr. Bakanek György szülész, nőgyógyász. Mint az az egyik melltartómárka felméréséből kiderül, a megkérdezett nők 72 százaléka a szükségesnél nagyobb körméretű melltartót visel, amely nem tart rendesen: mellünk megereszkedhet. Ám nagyobb a kockázat, ha a melltartó szorít. Sokan a push up hatás miatt választanak kisebb darabot, de erre nem ez a megoldás. Ha a „kettőből négyet csinálunk”, az nem szép, és még az egészségünkre nézve is káros lehet. Mint azt dr. Bakanek György elmondta, a szorító kosár a nyirokkeringés rendellenességét okozhatja. – A nyirokrendszer egyfajta tisztogató, szűrő funkciót tölt be, fontos szerepet játszik a kórokozók elleni küzdelemben és az immunrendszer működésében. A helyenként bevágó, szűk melltartók vizenyőt vagyis ödémát okozhatnak. A baktériumok könnyebben szaporodnak, a környező szövetek pedig begyulladhatnak: hőemelkedés és láz is felléphet. Ha ez az elváltozás hosszan fennáll vagy gyakran ismétlődik, akkor bőrkeményedés, cellulitisz alakulhat ki. Meleg, párás nyári hónapokban nagy eséllyel alakulhat ki gombás fertőzés, kellemetlen, viszkető tünetekkel járó bőrbaj.

Tart és formáz

Nagyobb a mellünk, mint hittük?Pár évvel ezelőtt a kényelmes melltartók mind cikik, unalmasak és „nagyiszabásúak” voltak. Ennek megfelelően vagy a kínai piacon alkudtunk rá egy pink szivacsosra és huzigáltuk a pántokat később kínunkban, vagy külföldre mentünk vásárolni. Ma már jobb a helyzet, bár a nagyáruházakban vagy interneten konfekcióméretben melltartót vásárolni kicsit hasonlít a piacos megoldáshoz, ahol szakértő segítség vagy tanácsadás nem járt a ruhadarabhoz.

A jó melltartó kényelmes, nem szoros (!), szépen formáz és tart, nem utolsósorban pedig kellemes anyagú, nem irritálja a bőrt. Egy, az alakunkhoz passzoló, jól szabott darab nemcsak mellünk gusztusosságát emeli ki, de törzsünket megnyújtja, tartásunkat javítja, nem szólva arról, hogy nem úgy hordjuk többé, mint a rendőrök a pisztolytáskát: első dolgunk lecsatolni magunkról, ha hazaérünk.

Hanyas vagy?

Mielőtt vásárolunk, a következő két dolgot kell megmérni: mellbőségünket (a mellcsúcson mért körméret) és a mell alatti kerületet. Vegyünk hát elő egy mérőszalagot, kövessük az utasításokat, és legyünk végre úgy szexistennők, hogy levegőt is kapunk!

Nagyobb a mellünk, mint hittük?Mellbőség
A mellcsúcsnál lazán, a karok alatt mérjük. A mérőszalag vízszintes helyzetben legyen, figyeljünk, hogy a hátunkon is a mellcsúcs magasságában mérjünk.  A mellbőség lényegében a kosár mélységmérete.

Mell alatti kerület
A mell alatt szorosan körbevezetjük a mérőszalagot – ez a szám a hátunk szélességétől függ, és nem a mellünk nagyságától. Ezért egyáltalán nem biztos, amit sokan hisznek, hogy egy 85-ös méretet hordó nőnek nagyobb a melle, mint egy 80-asnak. Bár általában van némi összefüggés, azért a karcsú, de telt mellű lányok tudnának mesélni, mennyire nem találnak olyan darabot, ahol elég nagy a kosár, de nem esik le róluk a csipkecsoda… Mivel a gyártók 5 cm-es sávokkal dolgoznak, kerekíthetünk; ha a körméret 76 cm, az 75-ös, míg a 82 cm-es körméret 80-as melltartóméretet jelent.

Végül vonjuk ki a mellcsúcson mért értékből a mell alatti mérés eredményét – ez lesz a kosár, vagyis a kúp mérete:

A kosár: 13 cm különbség  
B kosár: 15 cm
C kosár: 17 cm
…és így tovább, a méretek kétcentinként nőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top