Egészség

Előbb megtudhatod a kisbabád nemét!

Ultrahangvizsgálattal általában a 16. hét környékén állapítható meg a magzat neme, egy újfajta vérvizsgálattal azonban jóval előbb.

Előbb megtudhatod a kisbabád nemét!Amerikai kutatóorvosok felfedezték, hogy az anya vérében már a terhesség korai szakaszában kimutatható a magzati DNS. Ennek vizsgálatával egyfelől a kellemetlen és nem teljesen veszélytelen beavatkozások – például magzatvízvétel – nélkül is korán kiszűrhetők a genetikai rendellenességek. Másfelől pedig már a 7. héten megállapítható a születendő baba neme, lány magzatok esetében 98,6 százalékos, fiú magzatoknál pedig 95,4 százalékos pontossággal.

Egyes szakemberek aggodalmukat fejezték ki az újfajta módszer miatt, mivel a 7. héten még bőven elvégezhető az abortusz, és szerintük félő, hogy sokan azért szakíttatják majd meg terhességüket, mert megtudják, hogy a magzat nem számukra „megfelelő” nemű.

Az újfajta vértesztet egyelőre csak néhány amerikai klinikán alkalmazzák, szélesebb körű elterjedésére valószínűleg még éveket kell várni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top