Egészség

Egyre többen küzdenek depresszióval

Az európai emberek majdnem 40 százalékát sújtják a pszichés betegségek egy új tanulmány szerint. A betegségek között a leggyakoribb a depresszió.

Az idegrendszeri rendellenességek Európa lakosságának mintegy 38 százalékát érintik egy harminc országra kiterjesztett kutatás szerint. Ez az arány jelentős növekedést jelent a 2005-ben mért 27 százalékhoz képest. A szakértők szerint ez óriási társadalmi és gazdasági problémát jelent, mert a pszichés betegeknek csak az egyharmadát kezelik, sokaknak tudomásuk sincs róla, hogy betegek. Csakhogy ezek az emberek nem képesek normálisan végezni a munkájukat, ráadásul a kapcsolataik is tönkremennek.

Európa leggyakoribb betegsége a depresszióA kutatás vezetője, Hans Ullrich Wittchen szerint a pszichés betegségek a 21. század legnagyobb kihívását jelentik az európai egészségügyben. A WHO korábbi előrejelzése szerint 2020-ra válik a depresszió a leggyakoribb betegséggé minden korosztályban. A szakértők azonban a felmérés alapján azt állítják, hogy a pszichés betegségek Európában már most az első helyen állnak. A négy idegrendszeri betegség, amely a mérések szerint a leginkább hatással van az emberek egészségére: a depresszió, a demencia, az alkoholizmus és a stroke.

A nyilvántartott betegek között ugyanakkor jelentős számban vannak azok is, akiket csak több évnyi betegség után kezdtek el kezelni, és sajnos ők sem részesültek mindig a megfelelő ellátásban. A kutatók szerint az lenne a legfontosabb, hogy a betegségeket korai szakaszukban kiszűrjék, de ez csak úgy lehetséges, ha támogatják a kutatásokat, és az egészségügyi intézmények megfelelő figyelmet fordítanak a diagnosztizálásra és a betegségek kezelésére.

A szakemberek a kutatás során száz betegséget vizsgáltak, például a szorongást vagy a skizofréniát, de az epilepszia és a szklerózis multiplex is köztük volt. A pszichés betegségek gyakran fogyatékossághoz, sőt halálhoz vezetnek, és világszerte gazdasági problémákat okoznak.

A tanulmány Hans Ullrich Wittchen vezetésével készült, aki a drezdai egyetem pszichológiai és pszichoterápiai intézetének igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top