Egészség

Az SMS-nyak a mobilosok új betegsége

Te is képes vagy órákig görnyedni a telefonod fölött nap mint nap, és néha még fáj is a nyakad? Vigyázz magadra, mert terjedőben az SMS-nyak, amely komoly panaszokkal járhat a szakemberek szerint.

Az okostelefonok, tabletek és más kütyük terjedésével egyre nő az úgynevezett SMS-nyakban, egy új mozgásszervi betegségben szenvedő páciensek száma, tájékoztattak a problémával foglalkozó brit szakemberek. A kellemetlen állapotot a huzamosabb ideig tartó görnyedő, hajlított nyakú testtartás idézi elő, és akár ízületi károsodást is okozhat, ha nem kezelik idejében.

Terjedőben az SMS-nyak a görnyedő testtartás miatt
Terjedőben az SMS-nyak a görnyedő testtartás miatt

Súlyosabb esetekben az izmok a hajlított helyzethez alkalmazkodnak, és ilyenkor már fájdalommal jár kinyújtani a nyakat. A brit csontkovácsok szövetségének tájékoztatása szerint már páciensek ezreit kezelték a betegséggel, amely egyéb tünetekkel is járhat: fejfájással, vállfájdalommal vagy a karok és a csukló fájdalmával. A test egy idő után alkalmazkodik, és a nyak hajlott állapota természetessé is válhat, ami azonban komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A szakemberek elsősorban a megelőzésre figyelmeztetnek. A betegség megelőzhető, ha néhány percenként rendszeres szüneteket iktatunk be böngészés vagy chatelés közben: ilyenkor tartsuk egyenesen a nyakunkat. Az is segít, ha kicsit magasabban tartjuk a kütyüt, egyenesen ülünk, és néha megmozgatjuk a vállainkat.

Egy emberi fej súlya 4,5–5,5 kilogramm, amelynek megtartása nem könnyű, főleg a behajlított helyzetben lévő nyak számára, és ez különösen az átlagosnál vékonyabb nyakú nőkre igaz. A gyerekek ráadásul a felnőtteknél is nagyobb veszélyben vannak, hiszen a fejük a testükhöz viszonyítva még nehezebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top