Egészség

Gyereket szülni élvezet?

Magyarországon tartott workshopot az amerikai Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro, "Az orgazmikus szülés" című könyv szerzői. Mindketten elismert szakértői az alternatív szülési módnak: Debra kórházi dúla, Elizabeth pedig otthon szülést kísérő bába. Közvetlen tapasztalataik vannak arról, hogy lehetséges szexuális örömöt átélni szülés közben.

Az „orgazmikus szülés” viszonylag új fogalom. Mi a lényege?

Elizabeth Davis
Elizabeth Davis
Fotó: elizabethdavis

Elizabeth Davis: Tudományosan bizonyított tény, hogy a szülés a női szexualitás része, hogy szülés során ugyanazok a hormonok szabadulnak fel, mint szeretkezés vagy szoptatás közben. Az a nő, aki orgazmikus szülést él át, élvezi azokat az órákat, amelyekben világra hozza a gyermekét. Olyan eksztatikus élményben van része, ami hasonló az orgazmushoz. Az orgazmikus szülés és az orgazmus azonban más-más fogalmak. A világért sem szeretnénk azonban félrevezetni senkit, mindenkinek tudnia kell, hogy az orgazmikus szülés is fájdalommal jár.

Úgy tudom, mindketten többgyermekes édesanyák. Orgazmikusan szültek?

Elizabeth Davis: Az első gyermekemet kórházban szültem meg. Szerettem volna bábával, de akkoriban az Egyesült Államokban nem volt egyetlenegy sem. A szülésem alatt akaratom ellenére begyógyszereztek, lekötözték kezemet-lábamat, aztán jött a gátmetszés. Olyan irtózatos méretű vágást ejtettek rajtam, hogy az elmondhatatlan. A szülés után pedig egyszerűen elvették tőlem a fiamat. Azt hittem, megszakad a szívem… A lányomat – két évvel később – otthon szültem meg. Akkor már roppant óvatos voltam, mindenképpen el akartam kerülni a „szakadást”. Erősen szuggeráltam magam, megpróbáltam teljesen ellazulni. Csak a bennem lévő nyomásra összpontosítottam. Aztán egyszer csak megváltozott a légzésem, olyan lett, mint szeretkezés közben. Úgy éreztem, hogy képes vagyok szinte kilélegezni magamból a babát… És így is történt. Külön-külön éreztem minden porcikáját, ahogy áthaladt a hüvelyemen… Amikor megszületett a lányom, olyan hatalmas, szavakkal szinte le sem írható érzelmi felszabadulást éreztem, mint soha azelőtt. A bábám azt mondta, filmre kellett volna venni ezt a szülést, mert példaszerűen kontrollált volt az egész folyamat. Pedig szerintem nem volt az. Belülről jött minden. Hát, ez volt az én orgazmikus tapasztalásom.

Az elmondottak alapján az ember azt gondolná, hogy orgazmikusan szülni leginkább otthon lehet.

Debra Pascali-Bonaro: Ez nem így van, teljességgel lényegtelen a helyszín. Szülhetünk orgazmikusan otthon, születésházban, de akár kórházban is. Az a fontos, hogy a szülő nő számára mindenhol megteremtsék a megfelelő környezetet, legfőképpen a háborítatlan körülményeket.

Debra Pascali-Bonaro
Debra Pascali-Bonaro: „Minden nőnek joga van az orgazmikus szüléshez”

Önök szerint mindenki képes így szülni? Minden nő „megtanítható” rá?

Debra Pascali-Bonaro: A mi álláspontunk az, hogy minden nőnek joga van az orgazmikus szüléshez. Mi azt szeretnénk, hogy mindenki örömöt leljen a szülésben, és erre bármelyik anya képes.
Elizabeth Davis: Társadalmi szempontból is nagyon fontos, hogy az anyák örömteli szülést éljenek át, hiszen így sokkal jobban kötődnek a gyermekükhöz, több tejük lesz, jobban tudnak szoptatni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel jócskán csökken a gyermekágyi depresszióval küzdő anyák száma is.

Ha érdekel a könyv, megrendelheted a képre kattintva!
Ha érdekel a könyv, meg-
rendelheted a képre
kattintva!

Mindezek ellenére bőven akad ellenzője is a módszernek. Nemrég olvastam egy magyar szakorvos véleményét, miszerint a szülés szenvedéssel és nem kis fájdalommal jár. Hozzátette: nem hisz abban, hogy a szülést bárki is élvezné.

Debra Pascali-Bonaro: Én csak annyit kérdeznék ettől az orvostól, hogy miért könnyebb elképzelni a fájdalmat, mint az élvezetet?
Elizabeth Davis: Én meg azt javasolnám neki, hogy mélyedjen el egy kicsit a szülés fiziológiájában. Ez meglehetősen új tudomány, de – sajnálatos módon – a szakemberek sincsenek vele igazán tisztában.

Ha már itt tartunk: mit gondolnak, egy férfi szülészorvos képes teljességgel átérezni, mi mindent él át egy szülő nő?

Debra Pascali-Bonaro: Ha egy férfi képes arra, hogy a szeretője, a szerelme legyen egy nőnek, akkor feltétlenül. Ez nem is lehet vitás.

 

Kedves Olvasóink, 

a szerzőpáros Sztárfórumunk vendége lesz október 26-án, szerdán 20 és 21 óra között, itt várjuk kérdéseiteket! Kattints!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top