Egészség

Egészségesebbek a dolgozó anyukák?

Kevésbé hajlamosak depresszióra és jobb egészségnek örvendenek a dolgozó anyák - legalábbis ez derült ki egy felmérésből.

Akár részmunkaidőben dolgoznak, akár teljes munkanapot töltenek a munkahelyükön, a dolgozó anyák egészségesebbek, mint a háztartásbeliek: előbbiek ugyanis sokkal kevesebb depressziós tünetről és határozottan jobb általános egészségről számoltak be, legalábbis addig az időszakig, amíg a gyerek közösségbe nem került.

Az 1991 óta tartó felmérésben különböző amerikai államokban élő édesanyákat több éven keresztül figyeltek, egészen a gyerekük iskoláskoráig. Az anyák nemcsak egészségi állapotukat, hanem munkahelyi és családi kapcsolataikat is értékelték. Beszámoltak arról is, mennyit tudtak foglalkozni a gyerekükkel.

Boldogabbak a dolgozó anyák?
Boldogabbak a dolgozó anyák?

A felmérésből az is kiderült, hogy a részmunkaidőben dolgozó anyák helyzete a legjobb: a kedvezőbb időbeosztásnak köszönhetően nekik kevesebb konfliktusuk van a családjukban, mindamellett többet foglalkoznak az iskolás gyerekükkel, mint a teljes munkaidőben dolgozó vagy a háztartásbeli anyák. A szakemberek szerint a házastársukhoz fűződő érzelmi kötődést ugyanakkor nem befolyásolja az anyák munkavállalói státusza.

A kutatók szerint a háztartásbeli anyukák kevesebbet vannak emberek között, ami növeli a depresszió esélyét, sőt sokak számára komoly stresszel is jár, ha egész nap a babával vannak. A stresszes állapot pedig akár a gyerek közösségbe kerüléséig is elhúzódhat.

A tanulmányt a Családi Pszichológia című amerikai szaklap decemberi száma közölte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top