Egészség

Mindenki mást mond a szivárgó műmellekről

Most meg tagadják, hogy riasztóan magas arányban szakadnának ki a francia PIP mellimplantátumok, de megbízható bizonyítékkal továbbra sem álltak elő. Nálunk is több ezer nőt érint a szilikonbotrány.

A brit miniszter is megszólalt mellimplantátum-ügybenEddig nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy ki kellene venni a PIP implantátumokat – jelentette be  szerdán a hivatalos brit vizsgálat eredményét Andrew Lansley, az ország egészségügyi minisztere.

„Az általunk megismert tények alapján joggal tanácsoltuk eddig, hogy ne műttessék meg magukat újra az érintett nők – nyilatkozta. – Ezek a műtétek kockázatosak, és több kárt okozhatnak, mint amennyi előnnyel járnak.” A vizsgálat végleges eredménye viszont csak a hét végére várható.

Bár a hét elején megjelent egy felmérés, ami szerint a PIP implantátumok hét százaléka szakad ki, most új eredmények cáfolják ezt a riasztóan magas arányt. „Az implantátumok nem szakadnak ki gyakrabban annál, amit az iparági szabványok előírnak. Ez egy-két százaléknak felel meg” – nyilatkozta a független egészségügyi tanácsadó szervezet igazgatója, ahol több ezer nő adatait összesítették.

Biztosat senki sem tud

A bizonytalanság ezzel nem szűnt meg, a brit plasztikai sebészek egyesületének elnöke ugyanis ezt az arányt is magasabbnak találja a normálisnál. Szerinte ráadásul az adatok nem megbízhatóak, hiszen nem biztos, hogy minden problémás esetre fény derült. Lehetnek olyan például, akiknek már elszakadt a mellében az implantátum, csak még nem tudnak róla.

Az adatok pontatlanságát az egészségügyi miniszter is elismerte, viszont a klinikákat is hibáztatja, amiért nem tudtak használható információkat szolgáltatni a vizsgálathoz. Szerinte a klinikáknak ingyen fel kell mérniük az érintett nők állapotát, és támogatniuk kell azokat, akik most nehéz helyzetbe kerültek.

Az ügyben már David Cameron miniszterelnök szóvivője is megszólalt, de türelemre intett: megvárná a vizsgálat végleges eredményét, mielőtt a következő lépésekről döntenek. Mint kiderült, összesen 300 ezret adtak el az implantátumokból, ezeknek a fele Dél-Amerikába került.

Mint az korábban a Nők Lapja Café megírta, itthon közel ötezer nő kapott a hibás implantátumokból. A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság közben nyugalomra intett, arra hivatkozva, hogy a francia egészségügyi hatóság ugyan támogatja a cserét, de csak elővigyázatosságból. Erről bővebben itt olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top