Egészség

Francia akcentusa lett az influenzától

Influenzás tünetekkel fordult orvoshoz, de csak romlott az állapota, aztán egyszerűen képtelen volt arra, hogy beszéljen. Amikor újra megszólalt, teljesen megváltozott a kiejtése.
Debie Royston: de miért épp francia?
Debie Royston: De miért épp francia?
Fotó: dailymail.co.uk

A kétgyermekes Debie Roystonnak francia akcentusa lett, miután kigyógyult a súlyos influenzából, melynek következtében több rohama is volt. A 40 éves asszony influenzaszerű tünetekkel fordult orvoshoz, de egyre rosszabbul lett, és nagyon fájt a feje.

Egy rosszullét során teljesen elernyedt az arca, a férje ekkor azonnal bevitte a kórházba, ahol körülbelül húsz percig tartó görcsrohamot szenvedett, de mivel a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen rendellenességet, hazaküldték.

Csakhogy a rohamok tovább folytatódtak, míg az utolsó után már képtelen volt beszélni. Amikor egy hónap elteltével visszatért a hangja, sokként érte őt és a családját, hogy eredetileg birminghami akcentusa a betegség következtében teljesen megváltozott.

A ritka betegséget idegenakcentus-szindrómaként tartják számon az orvosok, amely általában valamilyen agysérülés, stroke vagy migrén következtében alakul ki, de okozhatja akár depresszió is. Debie esetében azonban egyikről sem volt szó, hiszen minden lelete negatív. „Mindenki azt mondta, olyan, mintha francia lennék, pedig sosem jártam még ott. Minden nap, amikor felébredek, azt gondolom, ha nem beszélek, Debie maradok, de aztán a csend megtörik, és újra egy idegen leszek” – mondta el nemrég Debie, aki egy beszédterapeuta segítségével tanulta meg újra formálni a szavakat. – Annyira örültem, hogy újra tudok beszélni, de közben mindig arra gondoltam, az én hangom nem ilyen” – tette hozzá. Az asszony betegsége óta kénytelen volt feladni a munkáját is, sőt egy másik kellemetlen szövődmény, az izomgyengeség miatt csak bottal képes közlekedni.

A nő szakorvosa elmondta, a legtöbb betegnél az idegen hangzás csak átmeneti, hetekig vagy néhány hónapig tartó állapot. Viszonylag kevesen vannak azok, akiknél az idegen akcentus végleges marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top