Egészség

Menopauza 24 évesen?!

Karolina Kurkova cseh topmodellről a napokban derült ki, hogy súlyos pajzsmirigy-problémája nemcsak súlygyarapodást és pánikrohamot, de korai klimaxot is okozott nála. Hogyan lehetséges ez?

Azt ma már pontosan tudjuk, hogy a szupermodellek éppolyan problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk – bizony az egészség terén sem feltétlenül a narancsbőrveszély a legnagyobb gondjuk. 

„Azt hittem, egészséges vagyok”

Menopauza 24 évesen?!Karolina Kurkova cseh szupermodellről most derült ki, hogy már 24 évesen korai menopauzával küzdött. A ma 27 éves szőke bombázó a napokban osztotta meg a titkát a nyilvánossággal: „Huszonnégy éves voltam, amikor jelentkezett nálam a menopauza. Azt hittem, megőrültem, percenként pánikrohamaim voltak. Nem tudtam, mi történik, hiszen amúgy teljesen egészséges voltam. Egész életemben edzettem, egészségesen ettem és figyeltem magamra” – mesélte a modell, aki hízásnak indult, végül kiderült: a pajzsmirigye a bűnös a dologban. Mint Kurkova elmondta, átesett bizonyos eljárásokon, de arról, hogy pontosan milyeneken, azt nem árulta el.

Ijesztő, hogy ez az aprócska képlet a szervezetünkben milyen nagy problémák okozója lehet. Ha megmagyarázhatatlanul hízunk, régóta a pajzsmirigyet gyanúsítjuk, de hogy fiatalkori menopauzát is okozhat, az elég meglepő. Ám mint azt a terület szakértőjétől megtudtuk, nem ez az egyetlen betegség, amiről nem is gondolnánk, hogy a pajzsmirigy áll a hátterében. Ezzel még nem is lenne nagy probléma, ha sokszor maguk az orvosok nem állnának értetlenül egy-egy tünet láttán: sokan panaszolják, hogy csak hosszas utánajárás után kapnak pontos diagnózist.

Furcsa tünetek

„Alapvetően kétféle rendellenesség létezik ezen a téren – magyarázza dr. Madácsy László belgyógyász. – Van, amikor a pajzsmirigy túl-, és van, amikor alulműködik, az egyik esetben túl sok, míg a másikban túl kevés hormont termel. Az első esetében a szervnek egy kis részén indul a túlzott termelődés, aminek következtében felgyorsul az anyagcsere, jellemző a fogyás, a szívritmuszavar, hasmenés, esetleg hőemelkedés. Ez párosulhat gyors beszéddel és egy általános túlpörgéssel. A másik esetben épp az ellenkezője történik: az anyagcsere lelassul, a testhőmérséklet csökken, szorulás, hízás jelentkezik, jellemző a hűvös, száraz bőr, s ebben az esetben valóban kialakulhat a korai menopauza” – mondja Madácsy doktor.

Rendkívül sokféle tehát a tünetegyüttes, ezért nem egyszerű diagnosztizálni a bajt. Pedig fontos, hiszen az orvos arra figyelmeztet, hogy mindkét állapot életveszélyes lehet. A tünetek észlelésén túl még fontosabb, hogy az okokat ismerjük. Túlműködést leggyakrabban egy autoimmun betegség, a Basedow-kór idéz elő vagy az, hogy jóindulatú tumor van a pajzsmirigyben, míg alulműködést egy egyszerű vírusos pajzsmirigygyulladás is okozhat. „Ez a felszínen simán kimerülhet egy egyszerű torokfájásban, így észrevétlenül lezajlik, de közben olyan súlyos dolgokat okozhat, mint amilyet Kurkova is átélt” – mondja a belgyógyász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top