Egészség

Füstölővel az influenza ellen? A 10 legnagyobb tévhit

A szomszédod tudja a tutit az influenza ellen? A nagynénéd bezzeg másra esküszik? Tényleg vannak hatásos módszerek? Ne dőlj be mindennek, amit hallasz!

10 tévhit, amit felejts el az influenzáról5 általános tévit

1. „Ha sok vitamint eszem, nem betegszem meg.”

Tény, hogy ha minden nap nagy dózisban nyomod magadba a multivitamint, az valamelyest enyhíti a betegség lefolyását, de a fertőzést és az esetleges szövődményeket nem tudod vele kivédeni. Ugyanez igaz akkor is, ha már elkaptad, hiába emeled fel a napi C-vitamin-adagodat, a betegség tipikus tünetei ettől még nem kerülnek el.

2. „Hideg időben nem terjed.”

Való igaz, hogy olyan nagy hidegben, mint a mostani, kevésbé terjed az influenza, de ne hidd, hogy a mínusz 10 önmagában elég ahhoz, hogy a vírusok elpusztuljanak. Ráadásul hideg időben még kevesebbet vagyunk szabad levegőn, helyette sokkal több időt töltünk zsúfolt, fűtött helyiségekben.

3. „Bemegyek a patikába és veszek rá valamit.”

Az influenzát vírus okozza, ám a vírusok ellen nincsenek olyan hatékony gyógyszerek, mint a baktériumok ellen. Léteznek ugyan vírusellenes készítmények, de kizárt dolog, hogy egy vény nélkül kapható csodaszer ilyesmit tartalmazzon és teljesen meggyógyítson. A tüneteidet ugyan enyhítheted vele, de ha nem javulsz, muszáj lesz elmenned orvoshoz. Az aszpirinnal pedig különösen vigyázz: ha influenzás kisgyermeknek aszpirintartalmú készítményt veszel, súlyos szövődmény alakulhat ki.

4. „Az influenzára nincs gyógymód.”

Abban igazad van, ha nem rohansz rögtön orvoshoz, ha megfájdul a torkod, sőt még akkor sem kell azonnal dokihoz menned, ha egyértelműen az influenza tüneteit tapasztalod. Ha a háziorvosi rendelőben ácsorogsz órákig, az sem neked, sem az ott várakozóknak nem tesz jót. Az egészséges felnőttek leggyakrabban maguktól meggyógyulnak, ám ha pár napon belül nem csillapodnak a tünetek, orvoshoz kell menned, hogy elkerüld a szövődményeket. Súlyosabb esetekre már léteznek gyógyszerek, de ezt csak a háziorvos írhatja fel.

10 tévhit, amit felejts el az influenzárólÉs persze itt vannak a legújabbak:

5. „Illóolajjal párologtatok.”

Nem tagadjuk, ha sokan dolgoztok vagy laktok együtt, jó módszer az aromaterápia, hiszen jó minőségű olajokkal némileg fertőtleníteni tudjátok a közös tereket. De hogy ezzel nem tudod megelőzni a betegséget, az is biztos.

6. „Az ájurvéda csodákat tesz.”

Sokan esküsznek a különféle ájurvédikus módszerekre: az egyik ilyen a pránájáma, vagyis a légzésszabályozás. A hőt termelő pránájámák, mint a kapálabháti (koponyatisztító légzés), illetve a bhásztriká (fújtató légzés) egyaránt erősítik az immunrendszert, valamint szabaddá teszik az orrnyílásokat. Az influenza első jeleinél pedig az ájurvédikus teakeverékeket javasolják. A torokfájást biztosan enyhíti, de sajnos valószínűleg ezzel nem tudod elkerülni a bajt. 

7. „Rendszeresen jógázom vagy a tai-chizek.”

Bármit sportolsz, azzal erősíted a szervezeted, de a vírusoknak ezzel nem tudsz megállj parancsolni.

8. „Füstölővel megtisztítom a levegőt.”

Erős antibakteriális és levegőtisztító hatását nem vonjuk kétségbe, de ez még nem öli meg a vírusokat.

10 tévhit, amit felejts el az influenzáról9. „Sokat meditálok és a családommal vagyok.”

Örök igazság, hogy akinek kiegyensúlyozott a lelke, annak erősebb az immunrendszere is, de ha rád köhög egy fertőzött a buszon, a lelki béke nem sokat ér ellene. 

10. „Erősítem az immunrendszerem.”

„Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy az influenzafertőzést az immunrendszer megerősítésével kivédhetjük. Ám legyünk akármilyen egészségesek és felkészültek, ha egy influenzás beteg van a közvetlen közelünkben, hiába minden, bármelyikünk elkaphatja tőle – mondja dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa. – Az egyetlen biztos dolog, amivel kivédhetjük az influenzát, a védőoltás, a többi csak arra jó, hogy csökkentsük a tüneteket, esetleg hamarabb keresztülmenjen rajtunk a betegség. Aki szeretne, az még most is oltathat, a védettség ugyanis 10–14 nap alatt kialakul, a fertőzéses időszakból azonban még jóval több van hátra.”

+1., az ezer éves: “Folyadék, folyadék, folyadék”

Ismerjük ugye a szólamot, miszerint ha sok folyadékot iszunk, az mindent megold? “Akár egészségesek vagyunk, akár megfertőződtünk, mindenkinek érdemes napi 3 liter vizet meginnia. Ezek javaslatok, de nem kezelések – fűzi hozzá Szlávik doktor. – Ezekkel a módszerekkel maximum a tüneteinken enyhíthetünk, de sem megelőzni nem tudjuk velük a betegséget, sem meggyógyulni nem fogunk gyorsabban. Ha elkaptuk, menjünk haza, bújjunk ágyba és próbáljuk átvészelni azt a pár napot.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top