Egészség

A láz oka: mitől van, ha nincs magyarázat?

Sokszor előfordul, hogy a kisgyerekünknek megemelkedik a testhőmérséklete, ám látszólag egészséges. Kezdjünk aggódni? Dr. Gyarmati Andrea szerint nem kéne.

Muszáj naponta fürdenie egy gyereknek?

„Kisfiam 13 hónapos. Eddig nem volt komolyabb betegsége, de már háromszor is előfordult, hogy egy-másfél napig láza volt, de ezen kívül semmilyen más tünetet nem mutatott, és másnapra el is múlt az egész. Úgy vettem észre, nem köthető fog kibújásához, se különlegesebb ételhez. Lehet valami ennek a hátterében?”

A láz az egyik leggyakoribb ok, amivel a szülők felkeresik a gyermekorvost. Az esetek döntő többségében azt jelzi: a szervezetet valami kórokozó támadta meg, erre a támadásra reagál a szervezet hőmérséklet-emelkedéssel, ami éppen a támadók elpusztításában is segíthet.

Megállapodás szerint a gyerekek normális hónaljban mért testhőmérséklete 36,5-től 37 Celsius-fokig terjed. 37–38 fok között hőemelkedésről, 38 fok fölött lázról beszélünk. Végbélben és szájban mérve 0,5 fokkal többet mutat a hőmérő.

A testhőmérsékletet átmenetileg sok minden megemelheti. Napszakonként is ingadozik, általában este 18 óra körül a legmagasabb és hajnali 4 órakor a legalacsonyabb. Rohangálás, erős izzadás vagy alváskor túl meleg öltöztetés is megemelheti a testhőmérsékletet. Azt sem árt tudni, hogy az étkezések utáni emésztés is energiafelhasználással jár. Ez is okozhat testhőmérséklet-emelkedést. Úgy gondolom, ha a hőmérő magasabb értéket mutat, érdemes félóra múlva újra mérni a hőmérsékletet. Ez természetesen nem a magas láz előfordulására vonatkozik, mert abban az esetben, ha a gyerek valóban lázas, haladéktalanul tenni kell valamit.

Indul a 33 kívánság akció
Szavazz! Ki teljesítse a gyerekek kívánságát?

Van olyan gyerek, aki igen hamar belázasodik, van olyan is, akinek súlyos betegségben sem megy fel nagyon magasra a láza. Ami még fontos információ: a láz magassága nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, magyarul komoly betegség is előfordulhat hőemelkedés mellett, ellenben banális fertőzés is képes magas lázat okozni.

Kedves Anyuka! Nem tudom mekkora lázat mért, mit csinált, amikor kisfia lázas volt. Gyógyszeres lázcsillapítás, hűtőfürdő, hűtőpakolás a választható lehetőségek, ám a gyógyszerektől ne várjunk azonnali hatást. A láz mérséklődéséhez időre van szükség (10–30 percre), mert a gyógyszernek fel kell szívódnia. A hűtőfürdő sokkal hamarabb és gyorsabban hat, és a kúp is hamarabb szívódik fel, mint a szájon át beadott gyógyszer.

Kérjen mindenképpen egy vizeletvizsgálatot kisfiánál, mert ebben a korban leggyakrabban húgyúti fertőzés, elváltozás lehet az ismeretlen láz hátterében. Legvalószínűbben azonban nincs semmi baj, csupán magasabb hőfokon működik kisfia.

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top