Egészség

Most mégsem mérgezőek a tengeri halak?

Nemrég dobtuk ki a fagyasztóból a pangasiust, mert megrémültünk a higanytartalmától, erre kiderül, hogy ezzel nincs is semmi probléma.

Most mégsem mérgezőek a tengeri halak?Hiába hirdetik lépten-nyomon, milyen egészséges a halevés, miközben riasztóan ellentmondásos hírek érkeznek arról, miféle káros anyagokat tartalmazhatnak a bolti filék. Legutóbb az egyre népszerűbb pangasius keveredett gyanúba, pedig az erről szóló halas topikunk alapján sok olyan embernek is meghozta a kedvét a halfogyasztáshoz, akiket eddig elriasztott a halíz.

A szelén kigolyózza a higanyt

Különösen a terhes nőket, gyerekeket és a szülőkorban lévő nőket intik óvatosságra a tengeri halakkal, írja a Huffington Poston egy diplomás táplálkozás-szakértő. Az ok a higany, ami felhalmozódik a baba szervezetében, és később idegrendszeri problémákat okozhat. A higany ugyanis megköti a szelént, ami elengedhetetlen az idegrendszer és az agy fejlődéséhez.

„Kiderült viszont, hogy az a hal, amiben több a szelén, mint a higany, megvéd a higanymérgezéstől – írja a szakértő. – A tengeri húsok pedig pont tele vannak szelénnel, a huszonöt legjobb szelénforrásból tizenhét ebbe a kategóriába tartozik. Ez megmagyarázza, miért jut egyre több kutatás arra az eredményre, hogy a halfogyasztás előnyei messze meghaladják a hátrányokat.”

Most mégsem mérgezőek a tengeri halak?A kardhallal csak csínján

„Felesleges a higany miatt lemondani a tengeri halakról, mert a legtöbb sokkal több szelént tartalmaz, mint higanyt, ilyen a tonhal is” – nyilatkozta erről az Észak-Dakotai Egyetem egészségkutatási programjának vezetője. A szülés előtt álló vagy terhes nőket csak olyan halaktól tanácsolják el, amiket itthon eleve ritkábban fogyasztunk, a cápától, a királymakrélától és a kardhaltól.

A probléma csak az, hogy a tengerben ficánkoló tonhalakat lassan teljesen lehalászták, ezért egyre többet tenyésztenek halfarmokon, nagyjából a felét annak, amit a boltban megveszünk. Ezek a halfarmok nem sokkal barátságosabbak, mint a kis tyúkketrecek, amiket most kellett bővíteni az unió kérésére. Itt antibiotikumokkal tömik a halakat, hogy elejét vegyék a betegségeknek, viszont kísérleteznek azzal is, hogy növeljék a húsuk szeléntartalmát. 

A történet most sem fekete-fehér, és még nem is említettük a halas lobbit, akik bármelyik kutatás mögött ott állhatnak. A bolti pangasiusfilét itthon a fogyasztóvédelemmel foglalkozó Kosár magazin mérette be a botrány után, és kiderült, hogy egyáltalán nincs benne a megengedettnél több higany vagy ólom. A WWF viszont több országban tiltólistára tette, de azért, mert a halfarmok károsítják a környezetet. Annyi biztos, hogy a haltól nem kell félni, amíg nem visszük túlzásba, sőt a magyar halfogyasztási szokások tükrében még rá is kapcsolhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top