Egészség

“Nem a tévémaci miatt mosunk fogat”

A magyar gyerekek fogai vagy nagyon jók, vagy nagyon rosszak. Vannak családok, ahol a fogkrémismeret is nulla, meséli dr. Fábián Gábor, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájának igazgatója, aki a gondos szülőknek is ad jó tanácsokat.

Dr. Fábián Gábor
Dr. Fábián Gábor

Mennyire nehéz gyerekfogorvosnak lenni, hogyan bírja türelemmel?

Nem is a türelem a kérdés, hanem, hogy van-e elég idő. A felmérések alapján a magyar gyerekek meglehetősen félősek, ezért sem mindegy, mikor kerülnek hozzánk. Ha már muszáj valamit csinálni, akkor valóban nagyon nehéz a kezelés. Viszont ha van idő, akkor az első négy-öt alkalommal csak ismerkedünk a környezettel, ami nagyon izgalmas dolog is lehet. Az elején nem végzünk olyan fájdalmas beavatkozást, ami elrettentené őket. Voltak olyan gyerekek, akiket a székbe nem lehetett beültetni, de ma már egyedül járnak hozzám.

Európai összehasonlításban mennyire rosszak a magyar gyerekek fogai?

Az uniós országok között az alsó harmadba tartozunk, és az utóbbi időkben nem nagyon javult a helyzet. Az élen a hollandok és észak-európaiak szerepelnek, és sok volt szocialista ország kullog a sor végén. A fejlett nyugati országokat jelenleg nem tudjuk megelőzni, a hazai célkitűzés az lenne, hogy az öt-hat éves gyerekek kilencven százalékának teljesen ép legyen a fogazata, de ettől messze járunk. Már kétéves gyerekeknek is vannak rossz fogai. A tizenkét éves gyereknél azt szeretnénk elérni, hogy átlagban másfél szuvasodott, de ellátott, betömött foguk legyen. Ehhez képest ebben a korosztályban már négy rossz foggal kell számolni, és azok kezeletlenek.

Mit csinálunk rosszul?

A prevenciós rendszervilágszínvonalú, a lakosságon belül viszont van egy nagyon nagy szakadék. Egy része tökéletesen megfelelne a nyugat-európai elvárásoknak, egy másik részének viszont a fogkefe is újdonságnak számít. A másik probléma a fokozott félelem, ami a szülőktől tevődik át a gyerekekre. Él egy rossz beidegződés, hogy a tejfog úgyis kiesik, szegény gyereket csak kínozzák a fogorvosnál. Emellett nagyon kevés a specialista, pedig a gyerekfogászati ellátás az egy szakorvosi feladat, nem lehet úgy hozzáállni, hogy a gyerek egy kicsi felnőtt.

A statisztikákat félretéve, mit lát a gyerekek szájában?

Vannak olyanok, akinek négyéves korában már az összes metszőfoga szuvas, és ha a tejfogai ilyen rossz állapotban vannak, az kihat a maradó fogakra. Egyes tinédzsereknek olyan rossz foguk van, mint ami legfeljebb a negyvenes-ötvenes korosztálytól elfogadható. A szélsőségek jellemzők, vannak nagyon jók, és nagyon rosszak. A kettő között van a legkevesebb, pedig ma már meg lehet úgy öregedni, hogy megmaradt az ember összes foga.

Nem a tévémaci miatt mosunk fogatMennyire segíti a gyerekek nevelését, hogy a tévémaci fogat mos lefekvés előtt? Hiányozni fog, hogy az új tévémaci már nem csinálja?

Ezt rendkívül fontosnak tartom, csak nem vagyok benne biztos, hogy a tévémaci fogmosása egy idő után nem tűnik-e elcsépeltnek. Ez bevésődik a köztudatba, de csak annyira, mint a gyógyszereknél az, hogy „kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét”. Tudjuk, de a leírást sem nézzük meg.

Most működik gyereknevelő program az országban?

Vannak országos rendezvények, és novemberben a fogászati hónap, de ez szerintem kevés, alapvetően Budapestre és a nagyobb városokra korlátozódik. A másik lehetőség, ahol biztosítani tudják, a szűrővizsgálatok. Az óvodákba például orvosok és asszisztensnők mennek ki, és tanítják fogat mosni az óvodásokat. Ez azért működik, és hatékony.

Mennyire jók a kötelező iskolai fogászati vizsgálatok? Sok horrortörténetet hallani ma is.

Horror az is, amikor eljön az iskolafogászatra harminc tizenéves kamaszodó gyerek egy szem tanárnővel, aki nem is boldogul velük rendesen, akkor iszonyatos világ alakul ki a váróban. Ráadásul akik félnek, azok a többieket is hergelik, megijesztik. A horrortörténetek általában nem azoknak a szájából hangzanak el, akiket a magánfogorvosuk évente akár többször is lát, hanem olyanoktól, akiknek pontosan nagy szükségük lenne a kezelésre, mert nem járnak ellenőrzésekre sehova. Mivel az iskolaorvos tudja, hogy ez a gyermek nem fog máskor eljutni rendelésre, megpróbálja megcsinálni, amit lehet. Ha ezek közül valamelyik beavatkozás még fáj is – már kész is a rémtörténet. De nem vitatom azt sem, hogy vannak türelmetlen, megfáradt, megkeseredett fogorvosok, akiknek egy adott pillanatban elfogy a türelmük.

Olyat is hallani, hogy hiába kéri a szülő, mindenáron ki akarják fúrni a gyerek fogát.

Ilyen történetet én is hallottam már. Biztos, hogy én nem fúrnám ki, ha valaki más fogorvoshoz jár. Aggályosnak tartom, ha valakit két orvos kezel egyszerre. Van, hogy az egész család egy fogorvoshoz jár, aki nem a gyermekfogászat szakorvosa. Ő esetleg máshogy kezelne egy kezdődő tejfogszuvasodást.

Nem a tévémaci miatt mosunk fogatA cumizás mikortól tesz rosszat a fogaknak?

A cukros cuminak nagyon súlyos következményei vannak, gyakran teljesen tönkremegy a gyermekek összes felső metsző foga. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a szülő éjszakára cukrozott italt, pl. teát ad a gyermeknek cumisüvegből, aki ezzel alszik el. Ha a gyermek ehhez hozzászokott, azt szoktuk javasolni, hogy csökkentsék le a cukorszintet nagyon hamar, és végül csak tiszta vizet igyon.


Mit javasol azoknak, akik nehezen veszik rá a gyereküket a fogmosásra?

A tejfogak hat hónapos kor körül kezdenek előtörni, és ez eltart kétéves korig, ez alatt a gyermekeknek már mosniuk kell a fogaikat. A fogkrém ízével szokott probléma lenni, de fogkrém nélkül célszerű elkezdeni. A másik jó tanács, hogy közösen kell csinálni, és ha kellő időt fordítanak rá, akkor sikerülni fog. Ha mégsem, akkor nyugodtan menjenek el gyermekfogorvoshoz. Vannak szakemberek, akik olyan ügyesek, minden gyermeket meg tudnak győzni és rá tudnak venni az együttműködésre. Az én taktikám a fokozatosság. A türelem és az ismételgetés meg szokta hozni a hatását. A gyerekek nagy részénél azt látom, hogy nem nyomja rá eléggé a fogkefét, ezért meg kell fogni a kezét és oda kell nyomni, hogy megérezze, mi az, amikor már nem csak maszatol.

Lehet káros a fluor?

A fluoridok a fogszuvasodást gátolják, de bizonyos mennyiség felett lehetnek káros hatásai, például a fogak zománca elszíneződhet, vagy nehezebbé válik a fogváltás. Figyelembe kell venni azt is, mennyi a fluortartalma annak a víznek, ételeknek, amit a gyerek iszik, és mennyi idős a gyermek – ezektől is függ a fluortabletta adagolása. Egyre inkább előtérbe kerül a fluortartalmú fogkrémek használata és a fogorvos is vihet fluortartalmú ecsetelőket és lakkokat a fogakra, különösen akkor, ha valaki veszélyeztetett csoportba tartozik, azaz hajlamos a szuvasodásra. Gyakran viszont pont ezek a gyerekek nem jutnak el időben a fogorvosi rendelőbe.

Kapcsolódó cikkek:
Anya, mozog a fogam!
D. Tóth Kriszta: Szájzárlat
A fogtündér és a szadista doktor néni
Ilyen a megújult TV-Maci – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top