Egészség

Szabad-e napoztatni a csecsemőt?

Tudjuk, hogy délben nem megyünk a napra, de vajon délelőtt és estefelé is lehet káros a nap, ha pici babáról van szó?

Pici babám három hónapos. Most, hogy ilyen erős a nap, délelőtt és délután sem merem napoztatni. Kertes házban élünk, és az árnyékban sokat van kinn a kislány, de napra nem akarom vinni, a többiek szerint viszont a D-vitamin miatt egy kicsi napozás nem árthat.

Szabad-e napoztatni a csecsemőt?Az intenzív és hosszú napoztatás csecsemőkorban káros, bajt okozhat, és nem kívánatos következményei lehetnek (hőártalom, bágyadtság, leégés, hányás, agyi izgalmi tünetek): ez elég ijesztően hangzik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a babát teljes egészében óvni kéne a naptól, hanem pontosan azt, hogy kellő körültekintéssel és ellenőrzés mellett megfelelő óvatossággal járjunk el. A közvetlen napfény ultraibolya sugarakat is tartalmaz, ezek pedig közvetlenül a bőrben elősegítik az aktív D-vitamin-képződést. A napfénynek nagy szerepe van az angolkór megelőzésében és a levegőztetéssel együtt már pici kortól fokozza az edzettséget. De általában az a jó, ha a szabadban töltött időnek csak egy részét van a kisbaba közvetlen napfényben.

Ami viszont fontos: a csecsemő bőrét fokozatosan kell a napfényhez szoktatni. Ha nem figyelünk oda, különösen ha a levegő tiszta és a nap meredeken áll, még égési sebeket és ezzel nagy fájdalmat is okozhat a napoztatás. Legjobb eleinte csak egyes testrészeket (lábat, kart, felsőtestet) napfürdőztetni, amit 1-2 perccel érdemes elkezdeni. Ezt azután emelhetjük 15 percre, ez biztosan nem árt meg a babának. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, ha már eljutottunk a részek után a teljes test napoztatásához, hogy a gyerek fejét vászonsapkával, kalappal, kendővel védeni kell.

Ha már szépen egyenletesen lebarnult a baba, akkor sem helyes sokáig a tűző napon lenni vele. Bár a lebarnulás épp azt a célt szolgálja, hogy az ártalmas sugarakkal szemben védjen, még a lebarnult bőr tűrőképessége is véges. Tehát a túl sok a jóból, ebben az esetben is, mint oly sokszor az életben, mindenképpen ártalmas.

Harmadszor a súlyos leégés semmiben sem különbözik a többi égéstől. Figyelni kell arra, ha a kicsi a babakocsiban alszik, a nap az alvás ideje alatt odébb mehet, és így bajt is okozhat. Lehet, az én túlzásom, de én sose hagynám a babát egyedül a napon. Azt a 15 percet, amíg napozik, mindenképpen együtt tölteném vele.

Kíváncsi vagy, mit tanácsol még Gyarmati Andrea a kisgyermekeseknek? Itt elolvashatod!

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top