Egészség

Gyorsétel – hogyan válaszd a legkevésbé rosszat?

Igen, tudjuk, hogy tilos gyorskaját, előrecsomagolt élelmiszert, mindenféle adalékanyagos cuccot enni. Néha viszont nincs időnk másra... melyik a legkevésbé rossz választás?

Hazaérve a munkából, fáradtan könnyen nyúlunk gyors megoldásként készételek, rágcsálnivalók után, hogy csillapítsuk éhségünket. Bár ezek az élelmiszerek nem éppen a legegészségesebbek, mégis lehet jól választani közülük.

Gyorsétel - hogyan válaszd a legkevésbé rosszat?

Az előre elkészített termékek a legtöbb esetben túl sok sót, cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaznak, emellett adalékanyagokat, tartósítószereket is. Még ha mindezzel tisztában is vagyunk, adódhatnak olyan helyzetek a hétköznapokban, amikor gyors étkezési alternatívaként kénytelenek vagyunk hozzájuk nyúlni. Nincs ezzel semmi baj, de nézzük meg alaposan a címkéket, és igyekezzük a szervezetünk számára legkevésbé megterhelő és legkisebb kalóriamennyiséget tartalmazó termékeket választani. Hogy melyek ezek?

Gabonapehely

A legtöbb gabonafélének hasonló a kalóriatartalma, de más a rost- és cukortartalma. Azt válasszuk, amelyiknek rosttartalma 5 gramm felett van, cukortartalma pedig 12 grammnál alacsonyabb. Csak abban az esetben jó a szervezet számára a gabonapehely cukortartalma, ha az szárított gyümölcsből származik, nem pedig magas glükóztartalmú termékekből, mint szirup, melasz vagy méz.

Gyorsétel - hogyan válaszd a legkevésbé rosszat?Kenyér

A kenyerek közül olyat érdemes választani, amely kevesebb, mint 100 kalóriát, kevesebb, mint 150 milligramm nátriumot és legalább 3 gramm rostot tartalmaz szeletenként (ez ki is zárja a fehér kenyeret).
Nem minden teljes kiőrlésű kenyér egészséges. Azért, mert az összetevők között szerepel a teljes kiőrlésű liszt, még nem jelenti azt, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű. Ezért inkább keressünk olyan kenyeret, amelyen az áll, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű gabonákból készült.
Érdemes elolvasni az összetevők listáját is. Legyen egész búza, zab, teljes kiőrlésű gabona az első összetevő, és ne a finomított liszt.

Fagyasztott zöldségek

A nagyüzemi módszerekkel készült, a leszedés után pár órán belül lefagyasztott zöldségek vitamintartalma gyakran magasabb a piacon vásárolt, de már előző nap leszedett friss zöldségénél, de ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve csak gyorsfagyasztott zöldségeket fogyasszunk. Ellenőrizzük a csomagolás módját, a tárolás időtartamát, minőségét, és válasszunk olyan márkát, amelyben megbízunk.

Levesek

Válasszunk alacsony kalóriatartalmú leveseket, 200 kcal alatt. Abban az esetben, ha ezt a levest egy főétkezésnek szánjuk, akkor akár 400 kalóriás is lehet, és ilyenkor jó, ha van benne 10 gramm fehérje is. Viszont adalékanyagot és tartósítószert semmiképpen se tartalmazzon. Ellenőrizzük a tasakon az adagot is – egy-egy tasak általában 2 adagot tartalmaz; ha egyedül esszük meg az egészet, vegyük figyelembe ezt is.

Gyorsétel - hogyan válaszd a legkevésbé rosszat?Rizs és tészta

Magas rosttartalmú rizst és tésztát válasszunk, utóbbiból teljes kiőrlésűt. A barna rizsben ugyan nincs túl sok rost, de még így is több van benne, mint a fehér rizsben. Ellenőrizzük figyelmesen a címkén az adagonkénti értékeket, mert például a nyers tészta rost- és kalóriatartalma magasabb, mint egy marék főtt tésztáé. Ha erre külön nem tér ki a címke, akkor az értékeket főtt állapotra értsük.

Salátaöntetek

Egy adag salátaöntet körülbelül két evőkanál mennyiségnek felel meg. Optimális, ha adagonként 50 vagy annál kevesebb kalóriát tartalmaz, és természetesen minél kevesebb benne a cukor, annál jobb. Ugyancsak figyeljünk a sótartalomra.

Joghurt

Nagyon fontos, hogy jó minőségű joghurtot válasszunk, legyen alacsony kalóriatartalmú, megfelelő fehérje- és kalciumforrás. Érdemes például zsírszegény görög joghurtot választani, mert ennek magasabb a fehérjetartalma a sima joghurténál. Vannak joghurtok, amik 20 gramm cukrot is tartalmazhatnak, ehelyett válasszuk inkább a 6-8 grammos változatot, és inkább édesítsük otthon gyümölcsökkel.

Sós rágcsálnivalók

Időnként elcsábulunk és megkívánjuk a chipseket, pereceket, de azért figyeljünk oda arra, hogy ne vigyük túlzásba ezek fogyasztását. Ha végképp nem bírunk ellenállni, akkor vegyünk olyat, amelyik a lehető legkevesebb sót és zsírt tartalmazza.

Tudod, mi az a kalóriasűrűség?
Minden második nőnek fontosabb a csokoládé, mit a szex
Ez okozza a túlevést

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top