Egészség

Ebéd nélkül maradt minden ötödik gyerek

Idén húsz százalékkal kevesebb gyermek kapott napi egyszeri meleg ételt.

Éheztek nyáron a gyermekekÓránként 300 gyermek hal meg alultápláltság miatt, a számok pedig nemcsak a szegény országokról mesélnek, itthon is sok kisgyermek ébred és fekszik éhesen.

Idén rendelet született a nyári gyermekétkeztetést vállaló települési önkormányzatok támogatásának feltételeiről, ami többek között előírta, hogy az ételek alapanyagát legalább harminc százalékban kistermelőtől vagy helyi termelőtől kell beszerezniük. Mivel ezeket az előírásokat nem tudták teljesíteni, tavalyhoz képest 25 százalékkal kevesebb önkormányzat igényelte a támogatást, ennek következtében 20 százalékkal kevesebb gyermek részesült szociális étkeztetésben.

Szabó Máté alapjogi biztos hivatalból vizsgálatot indított a gyermekek nyári étkeztetésére vonatkozó szabályozás módosítása miatt: a helyi mezőgazdasági termelők támogatása nem mehet a gyermekétkeztetés rovására, napi egy étkezést minden rászoruló gyermeknek biztosítani kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top