Egészség

Így lehetnek biztonságosabbak a műtétek

Francia orvosok egy 3 dimenziós virtuális modell segítségével végeztek el egy komplikált nyakműtétet. A kutatók meglátása szerint az új módszer alkalmazása biztonságosabbá teheti az operációkat.

Így lehetnek biztonságosabbak a műtétekA háromdimenziós képalkotás segítségével az orvosok egy műtét során úgy láthatnak bele a páciens szervezetébe, mintha egy térhatású térképet néznének, közölték Strasbourgi Rákkutató Intézet kutatói. Az orvosi CT-felvételeket egy számítógépes program segítségével alakítják át háromdimenziós képekké, így az orvosok egy teljesen valósághű virtuális térképen jobban áttekinthetik és felderíthetik a páciens adott testrészét, ahol a műtétet fogják elvégezni.

Az első tesztműtétet egy 66 éves nőn végezték el a francia sebészek, melynek során sikeresen eltávolították a páciens mellékpajzsmirigyén nőtt tumort. „Meg vagyunk győződve róla, hogy az új térhatású képalkotás forradalmasíthatja a sebészetet, mivel a virtuális háromdimenziós térkép jelentős mértékben könnyíti meg a sebészek munkáját” – nyilatkozta dr. Micele Diana, a Strasbourgi Rákkutató Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A műtétet végző orvosok CT-felvételeket készítettek a páciens nyaki területéről, ahol a daganat kialakult, majd egy speciális számítógépes program segítségével a CT-felvételeket virtuális háromdimenziós képpé alakították át, amelyen tökéletes láthatóak a vérerek, és az idegek. „A 3D modellezés nélkül sokkal kockázatosabb lett volna az operáció, így nem kellett attól tartanunk, hogy a műtét során véletlenül megsértjük az idegeket” – mondta dr. Diana.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top