Egészség

Tényleg kövér Beckhamék kislánya?

Az egyéves kislányt kövérnek nevezték az olvasók, de a dietetikus szerint ez még belefér. Mégsem lehetünk túlságosan elnézőek a babahájjal, csak tiltani tilos.

Tényleg kövér Beckhamék kislánya?Amikor megmutattuk, milyen édesen focizik David és Victoria Beckham egyéves kislánya, nem gondoltuk volna, hogy a képek vitát szülnek. A Facebookon viszont sokan szóvá tették, milyen kövér a kis Harper Seven. „Nem egy update-bébi” – jegyezte meg az első hozzászóló, és sokan egyetértettek vele. Más viszont azzal vágott vissza, hogy az ő fia is ilyen duci volt, de azóta hétévesen kockás a hasa. Megkérdeztünk egy szakértőt, hol az igazság.

„Megnéztem a fotókat, szerintem nem kövér a kislány, csak duci. Ez még babaháj, ha soványka lenne, az tényleg baj lenne” – véleményezte a képeket Schmidt Judit dietetikus, de mint mondta, biztosat csak akkor lehetne mondani, ha tudnánk a kislány pontos súlyát és magasságát.

Aggódni jogos

„A gond az, hogy egy gyermek esetében sokszor elnézőbbek vagyunk, mert a babahájhoz többnyire pozitív érzelmeket társítunk, cukinak, zabálnivalónak, édesnek nevezzük – tette hozzá a szakember. –  Ugyanakkor valós az aggodalom, ha a kelleténél ducibb egy kisgyermek, mivel az első életévek összefüggenek a felnőttkori testtömeggel. A túlzott súlyfelesleg előjele lehet a felnőttkori túlsúlynak, elhízásnak is, persze ez csak hajlam, nem végzet.”

Mégsem szabad fogyókúráztatni a túlságosan husi kisgyereket, magyarázta el a dietetikus, ehelyett az étrend és a testmozgás közötti egyensúlyt kell megtalálni. Kerülni kell a felesleges kalóriákat, a túl sok édességet és a nassolást, emellett biztatni kell a kicsit arra, hogy minél többet mozogjon a szabadban.

„Tiltani nem szabad, de fontos, hogy a szülők is jó példával járjanak elöl – mondta. – Azt gondolom, Victoria és David ebben nagyszerű példa lesz, de csak akkor, ha nem arra nevelik lányukat, hogy csak tökéletes testtel, testtömeggel lesz szerethető.” Szerinte ha bizonytalan egy szülő, vajon az ő gyermeke megfelelő súlyban van-e, érdemes a védőnő és a gyermekorvos segítségét kérni, a megfelelő étrend összeállításához pedig dietetikushoz fordulni.

Mikor kövér egy kisgyerek?
A sima BMI 18 éves kor alatt nem használható, a gyermekek esetében az úgynevezett percentilis táblázat alapján tudhatjuk meg, hogy megfelelően fejlődik-e. Ezek a nagyszámú minta alapján kialakított táblázatok korosztályonként mutatják, hogy az adott centiméter magasságú és kilót nyomó gyermek a kortársaihoz képest hol helyezkedik el az eredményekből készített görbén. Keressük ki, hogy a gyermek BMI-értéke (kg/m2) a nemének és életkorának megfelelő táblázati sorban mely percentilisek közé esik. 75–90 között súlyfelesleggel bír, 90–97 között túlsúlyos, efelett elhízott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top