Egészség

Fájdalomcsillapításra is jó a botox?

A ránctalanításra használt botoxinjekció a legújabb kutatás szerint a krónikus nyak- és hátfájdalom enyhítésében is segíthet.

Fájdalomcsillapításra is jó a botox?Az Amerikai Aneszteziológiai Társaság éves konferenciáján bemutatott kísérletben 118 olyan beteg vett részt, akik több mint két hónapja tartó fájdalomtól szenvedtek, és korábban már sikertelenül kipróbáltak egy fájdalomcsillapító gyógyszert.

Az alanyok egy része A típusú botulinum-toxin (botox) injekciókat kapott, a többiek pedig placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy a botoxot kapott betegek a fájdalomérték sokkal nagyobb csökkenését tapasztalták, mint a placebós csoport. A kutatást végző Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársai azt is kimutatták, hogy a botoxinjekciókat kapott betegek a heti fejfájások számában is csökkenést tapasztaltak, ráadásul ezek enyhébbek lettek. A tesztcsoport tagjainak általános életminősége is javult, mert a fájdalom kisebb valószínűséggel akadályozta hétköznapi tevékenységüket, alvásukat és szórakozásukat.

A kutatók úgy vélik, eredményeik azt jelzik, hogy a botox jó alternatíva lehet azoknak a krónikus nyak- és vállfájdalomban (miofaszciálisfájdalom-szindrómában) szenvedő betegeknek, akik esetében a hagyományos kezelések – például a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, szteroidok, izomlazítók, fizikoterápia és viselkedésterápia – kudarcot vallottak.

Dr. Andrea Nicol elmondta, hogy a hagyományos terápiák a legjobb esetben is csak átmeneti és kiszámíthatatlan előnyökkel járnak, a miofaszciálisfájdalom-szindrómában szenvedő betegek számára azonban gyakran egyáltalán nem használnak.

A botoxot a ránctalanításon kívül más rendellenességek, többek között vizelettartási zavar kezelésében is vizsgálják, és különféle fájdalmak, köztük a migrénes fejfájások kezelésében is alkalmazzák. „A botox neurotoxin az izomba fecskendezve gátolja az izom-összehúzódást okozó idegi jelzéseket, és az izmok ellazulását eredményezi. Tartós hatásának köszönhetően előnyösebb lehet, mint a miofaszciálisfájdalom-szindróma elleni hagyományos kezelések” – magyarázta Nicol. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top