nlc.hu
Egészség
Itt az ősz: mozdulj ki a visszér ellen!

Itt az ősz: mozdulj ki a visszér ellen!

Ha gyakran fáj, zsibbad a lábad, estére pedig bedagad, és mintha ólomsúlyok húznák minden lépésnél, akkor máris jobb, ha észbe kapsz: tenned kell a visszerek kialakulása ellen. Ha viszont már szembesültél a problémával, és megjelentek a lábat elcsúfító, kanyargós kitüremkedések, még akkor is sokat tehetsz a fájdalom ellen, ha rendszeresen mozogsz.

Mi lehetne klasszabb mozgás ilyenkor, mint a hétvégi kirándulás az ősz színeiben játszó természetben? A könnyed mozgás, sport segíthet a nehézláb-érzésen, és jót tesz a visszerek ellen. Menjünk ki a szabadba, sétáljunk egy nagyot, de a nem túl megerőltető kirándulás és a biciklizés is csodát tehet. A mozgás ugyanis megerősíti az érfalat, így megelőzheti, ha pedig már kialakult a visszér, akkor csökkenti az általa okozott panaszokat.

Persze a napi mókuskerekes hajtásban a legtöbben ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy nagyokat kiránduljunk, viszont már napi fél óra mozgás is sokat segíthet – feltéve, hogy rendszeresen végezzük! Hiszen nem elég, hogy a munkahelyen is egyfolytában ülünk, már a szomszédba is kocsival megyünk, egy emeletet is lifttel megyünk, hiába tudjuk, hogy a gyaloglás jót tesz. De felpattanhatunk a bringára is, az a fontos, hogy mozgassuk át egész testünket!

Itt az ősz: mozdulj ki a visszér ellen!

Ha pedig végre hazaértünk – és mivel korán sötétedik, és leginkább takaró alá bevackolós kedvünk van –, akkor otthon kényeztessük magunkat: vegyünk hideg-meleg váltott lábfürdőt, vagy polcoljuk fel alsó végtagjainkat. Ha nehéznek, duzzadtnak érezzük a lábunkat, feszülést és éjszakai lábgörcsöket tapasztalunk, akkor sokat segíthetnek a speciálisan erre kifejlesztett gyógykrémek, gélek is.

Ilyenkor indul a meleg fürdők és a szaunázás szezonja, de egyik sem ajánlott azoknak, akik vénás problémákkal küzdenek. Ha mégsem tudunk lemondani ezekről, akkor legalább a hagyományos finn szaunát kerüljük, és keressünk a közelünkben olyan fekvő infraszaunát, aminek a lábrészén az infrasugárzás kifejezetten lekapcsolható!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top