Egészség

Megvan 2012 legjobb diétája

Huszonötféle módszer közül ismét a DASH diétát nyilvánították a legeredményesebbnek az Egyesült Államokban. Az eredetileg a magas vérnyomással küzdők számára kialakított étrend olyan nagyágyúkat utasított maga mögé, mint az Atkins-diéta vagy a paleolit táplálkozás.

Aki mostanában „trendi módon” akart diétázni, az a DASH módszert választotta, vagyis ahogy mondani szokták, ez a legújabb „fogyókúrás őrület”. Ám sok-sok elődjével ellentétben ez az étrend az orvosok szerint egészséges is.

Megvan 2012 legjobb diétájaA U. S. News & World Report magazin évente összeállítja a legjobb fogyókúrák listáját. A rangsorolásnál az számít, hogy könnyű legyen követni az előírásokat, legyen tápláló az étrend, hatékony és biztonságos a fogyás, az pedig pluszpontot ért, ha az adott módszer nem káros a cukorháztartásra, a szív- és érrendszerre.

A szavazáson már második éve a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta végez az első helyen; minden fenti szempontnak megfelel. Nem csoda, hiszen eredetileg a magas vérnyomás elleni küzdelem eszközeként fejlesztették ki: szív- és érrendszeri gondokkal küszködők étkeztek így. Az csak egy – sok esetben – kellemes mellékhatás, hogy a diéta fogyaszt is. Olyannyira, hogy azt ígéri, akár egy ruhamérettel karcsúbbak lehetünk vele karácsonyig.

Amerikában szív- és érrendszeri problémákkal foglalkozó egészségügyi szervezetek, orvosok is támogatják a módszert, amely az Atkins-diétához hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a fehérjebevitelre és korlátlan zöldségfogyasztást ajánl, ugyanakkor tartózkodásra int a sok cukrot tartalmazó gyümölcsök evésétől. Ám ellentétben a konkurenssel, itt lehet olajos magvakat csipegetni a bevezető időszakban, és sem a krumpli, sem a magas keményítőtartalmú fogások nem tiltottak, a teljes kiőrlésű gabonafélék pedig bármikor megengedettek. Egyértelműen tilos viszont a magas koleszterin- és telítettzsír-tartalmú, valamint a túlságosan sós ételek fogyasztása.
Jöhetnek a húsok és a tejtermékek, de ezek közül is csak a zsírszegények

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top