Testünk „konyhája”, a gyomor és a bélrendszer nem mindig engedi át azokat az anyagokat, melyektől üzemképesek maradunk. Azt a varázsszert kell hát megtalálni, ami abban nyújt segítséget, hogy minden tápanyag a helyére kerüljön, hogy a legeredményesebben használhassuk fel azokat. A sokat keresett elixír már régóta ott volt az asztalokon és a hűtőszekrényekben, noha csak az utóbbi 10-20 évben került a tudományos érdeklődés középpontjába.
Ma már ismeretes, hogy a bélrendszer és annak kiegyensúlyozott működése az egészség alapja. A csodaszerek nevét a reklámokból már ismerjük, bár sokan vagyunk olyanok, akik ugyan hallottunk már a bifiduszról, a pro- és prebiotikumokról, mégsem tudjuk pontosan, hogy miért jók ezek, és miért is kellene ezt ennünk.
Probiotikum: Olyan bélbarát baktériumok, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és eljutnak a vastagbélbe. Ezek szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok. Prebiotikum: |
Mire jók a probiotikumok?
Puffadás, tejcukor- és egyéb allergia, magas koleszterinszint, elhízás és vastagbélrák megelőzésére. Sokszor misztifikálják azokat a táplálékkiegészítőket, melyek szinte mindenre jótékonyan hatnak, éppen ezért gyakran a hitetlenség lengi körül nevüket. A probiotikumok azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy hatásuk klinikailag bizonyított és alkalmazásuk orvosilag ajánlott.
Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy-egy ételtől annyira felpuffad, hogy a nadrágját sem tudja begombolni, pedig az ennivaló nem volt nagy mennyiségű és túlságosan laktató sem. Az elégtelenül működő bélflóra jelei ezek, melyek a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők rendszeres szedésével megszüntethetők.
A probiotikumok legfontosabb tulajdonsága, hogy helyreállítják az egészséges bélműködést, így jótékony hatásúak a vastagbélrák megelőzésében is, de legfőképpen jó közérzetet biztosítanak.
Ezek a példák csak a legfontosabb hatások, természetesen a megfelelő bélműködés valamennyi élettani funkciónkra kihat. Az egészséges emésztés a feltétele például annak is, hogy szervezetünk és immunrendszerünk megerősödjön. A bélflóra helyreállítása a bőrön is látványos eredményt mutat: eltűnnek a rossz emésztés miatt keletkezett pattanások, az arcbőr újra kitisztul.
Hogyan hatnak?
A gyógyszerek, az egyoldalú táplálkozás, a stressz, a cigaretta, az alkohol károsíthatják a bél természetes baktériumflóráját, ezért olyan anyagokra van szükség, melyek helyreállítják az egészséges működést. Ezeknek a tápanyagoknak változatlanul túl kell jutniuk az emésztés első fázisain, hogy a vastagbélben kellően elszaporodhassanak és kifejthessék jótékony hatásukat. Ilyen anyagok a pro- és prebiotikumok.
Mivel kerülhetnek a szervezetbe?
A probiotikumokat szinte kizárólag (kilencven százalékban) a tejtermékek tartalmazzák: a savanyú tej és tejkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok.
A prebiotikumok (korábbi nevükön: bifiduszfaktorok) számos természetes tápanyagban, így a csicsóka- és cikóriagyökérben, a vörös- és fokhagymában, a póréhagymában, az articsókában, a zabpehelyben, búzában, banánban, a tejben és az érett sajtokban is előfordulnak.
Vannak mellékhatásaik?
A probiotikumokból annyit és addig szedhetünk, amennyit akarunk, nem okoz károkat, egyedülálló módon nincsenek mellékhatásai, sőt a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek a jótéteményei is. Ez egyetlen gyógyszerről sem mondható el. Aki fenn szeretné tartani egészséges bélműködését, fogyassza állandóan.