Egészség

Mire jó a köhögés?

Köhögünk, ha félrenyelünk, köhögünk, ha megfáztunk. Mire jó a köhögés, és mit tegyünk ellene?

A köhögés nem más, mint egy védekezőreflex. Abban segít, hogy a különböző ingerlő anyagok távozzanak a tüdőből. Ha nem félrenyeltünk, akkor a köhögés valamilyen betegség tünete, és sajnos bizony fertőzést is terjeszthet. Alapvetően két fajtája van: a hurutos és a száraz.

Mire jó a köhögés?

Valószínűleg mindkettőt tapasztaltátok már: a hurutos köhögéskor általában az alsóbb légutak betegek, ez váladékos köhögéssel jár, ami bizony elég kellemetlen. Van ellenszere: mellkasra kenhető kenőcs, szirup, italpor, de sokat javíthat a helyzeten, ha abbahagyjuk a cigarettázást, már ha hódolunk ennek a káros szenvedélynek. A dohányosok szoktak krákogni, de asztma, hörghurut vagy szénanátha is kiválthatja. Ezek közül a hörghurut a leggyakoribb, ami olyan, mint egy megfázás. Általában vírus okozza, tehát felesleges rá az antibiotikum. Egy-két hét alatt elmúlik, de ha elhúzódik, és nem törődünk vele, akár asztmává is fajulhat.

A száraz köhögésnél megússzuk nyálka felköhögése nélkül, ilyenkor a légutak gyulladnak be. Használhatunk szopogatótablettát vagy szirupot a betegség legyőzésére. Akár két-három hétig is eltarthat, de ilyenkor ne hagyjuk annyiban, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat.

Fontos tudni, hogy más ellenszer szükséges hurutos, és megint más száraz köhögés ellen. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy tartalmazzon mézet ez a szer, hiszen az felüdülés lehet torkunknak is.

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top