Egészség

A leghasznosabb baktériumok

Régen elmúlt már az idő, amikor azt gondoltuk, hogy a környezetünkben élő baktériumok mindegyike ártalmas az egészségünkre. Ma már valószínűleg mindenki hallott azokról a jótékony baktériumokról, melyek jelentős segítséget nyújtanak egészségünk megőrzéséhez.

Bélrendszerünk 400 négyzetméteres felszínén, ezen belül is a vastagbélben, többszázféle baktérium él a gazdaszervezettel együttműködve. Ezek a baktériumok alkotják bélflórát, melynek feladata, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, részt vegyen a tápanyagok lebontásában, segítse a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, B-vitaminokat és K-vitamint termeljen.

Szorosan értelmezve a probiotikumok olyan baktériumtörzsek, melyek a szervezetben, de főként a bélben jótékony hatást fejtenek ki.

Több milliárd baktérium egészségünk szolgálatábanVan közülük néhány, amely kiemelten hasznos a szervezet számára, ide tartoznak pl. a lactobacillustörzsek és a bifidobaktériumok. Immunrendszerünk működését 70 százalékban a bél állapota befolyásolja.

A probiotikumok több ponton is serkentik az immunrendszer működését, így többféle betegség kivédésében szerepet játszanak:

  • Elősegítik a bélnyálkahártya felszínén található immunanyag termelődését, segítik az idegen anyagok felismerését, és a falósejtek működését.
  • Részt vesznek a normális bélműködés kialakításában is, mert az általuk termelt anyagok serkentik a belek összehúzódó-képességét.
  • Gátolják a kórokozó baktériumok megtelepedését és szaporodását, valamint gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek.

A probiotikumokat alkalmazhatjuk megelőzésre, például ha külföldre utazunk, és az ottani gyomor- bélrendszeri fertőzések kivédésére már itthon, az utazás előtt néhány nappal elkezdünk probiotikumot szedni. Szintén megelőző használatnak számít, ha antibiotikum-kúrára szorulunk és bélflóránk megőrzése érdekében a kúra mellett és után is probiotikumot szedünk.

Bélflóránk egyensúlya

Sajnos a bélflóra egyensúlya nem állandó, bizonyos tényezők (pl. antibiotikumok szedése, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak) véget vethetnek ennek a természetes állapotnak.

Ennek leggyakoribb tünetei a puffadás, hasmenés, szelesség, székrekedés, emésztési zavarok, fáradtság és az ellenálló képesség csökkenése.

Bélflóránk egyensúlyi állapotának megtartásáért mi is felelősek vagyunk. Sokat tehetünk bélrendszerünk egészségéért:

  • jól megválasztott étkezéssel,
  • a káros szenvedélyek csökkentésével vagy teljes elhagyásával, az életünkben előforduló stresszhelyzetek minimalizálásával.
  • Azokban a helyzetekben, melyekről biztosan tudjuk, hogy negatívan befolyásolják a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokat, probiotikumok szedésével gondoskodjunk bélflóránk egyensúlyának helyreállításáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top