Egészség

Fájdalomcsillapítót szednek, hogy dolgozni tudjanak

Több millióan szednek rendszeresen fájdalomcsillapítókat Nagy-Britanniában azért, hogy egyáltalán képesek legyenek ellátni a munkájukat.

Fájdalomcsillapítót szednek, hogy dolgozni tudjanakA szigetország teljes felnőtt lakosságának negyede szed rendszeresen legalább öt éve fájdalomcsillapítót, a munkaképesek ötöde – 7,5 millió ember – pedig egyenesen azért, hogy el tudja végezni munkáját – derült ki egy nemrégiben megjelent tanulmányból.

A gyógyszereket egyebek közt hátfájás, ízületi bántalom, fejsérülés és migrén ellen kérik. A kutatók szerint még az orvosok is gyakran a legegyszerűbb és legolcsóbb módszernek a fájdalomcsillapító felírását látják ahelyett, hogy kiderítenék és kezelnék a fájdalmat kiváltó betegséget.

Manoj Krishna, a Nuffield Health Tees Kórház gerincsebésze meglepőnek találta a fájdalomcsillapítók elterjedtségét: úgy véli, hogy az egész probléma ellenőrizhetetlenné vált. „Ugyanakkor érthető, hogy az, akinek például fáj a háta és irodai munkát végez, fájdalomcsillapítót szed, mivel az ülés növeli kínjait. Sokan félnek a kezeléstől, és el se mennek orvoshoz, helyette hosszú távon fájdalomcsillapítókra hagyatkoznak” – idézte Krishnát a The Daily Telegraph című brit lap.

A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése azért veszélyes, mivel hosszabb távon súlyos egészségügyi problémákat, többek között fekélyeket, vérzést, veseelégtelenséget, májbetegséget vagy akár szívbetegséget is okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top