Egészség

A reggelitől függ, hogy este mennyit nassolunk

A fehérjében gazdag reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást.

Heather Leidy adjunktus az első szakember, aki azt vizsgálta, hogyan hat az elfogyasztott reggeli az emberek étvágyára, illetve az esti nassolásra a fiatalok esetében, akik életmódjukból fakadóan sokszor kihagyják a reggelit.

A reggelitől függ, hogy este mennyit nassolunk

 
Tanulmányába 20 kövér vagy elhízott, 18–20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú, vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit ettek, netán éppenséggel kihagyták a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérjetartalmú 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.

Vacsora előtt a fMRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák. A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik csoporthoz képest.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek – idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.

Leidy szerint a reggelit általában kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban részt vevők különféle marhahúsos és tojásalapú ételeket fogyasztottak, de Leidy szerint a görög joghurt, a túró vagy a sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét. A jövőbeni kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását.

A cikk a Házi Patikán jelent meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top